2023-07-09
家姐仔放暑假,終於可以陪我做foodie la ~ 咁開心嘅事,梗係食好西慶祝放暑假啦~今日就嚟到尖沙咀「三郎。燒肉」,係燒肉一郎姊妹店,主打日式燒肉阿媽家姐(Omakase)😍 店內供應4大名貴和牛,包括伊賀牛、姬路牛、宮崎牛及鹿兒島牛,召喚【牛魔王 】📣 預訂吧枱會有專人代為燒肉✨⋯⋯費話少講,食評即到⋯⋯⋯✨二人前廚師發板✨•烤和牛肩他他凱撒沙津每片和牛肩灸都非常pinky ,灸燒後更加牛味濃郁;配搭上cesar salad dressing, 海量芝士粉、羅馬生菜、麵包粒、車厘茄、煙肉碎…..作為前菜非常開胃•季節刺身盛合(5款)吞拿魚、赤蝦、牛鰍、深池、鯛魚,刺身肉質鮮嫰肥美~ 赤蝦超級大隻•特選和牛盛合(5款) 和牛西冷、和牛肩胛肉、肉眼上蓋、和牛肉眼、內腹肉;每款牛肉與脂肪霜降比例各有不同,一次過滿足晒你💓食落嫩滑細膩,油膩豐膄,好幸福啊~ 可配搭燒汁/海鹽(Vienn覺得咩都唔加去食最正) • 燒野菜 (3款) /燒海鮮(一款)粟米芯、冬菇、日本帆立貝;帆立貝超級大隻又鮮甜yyds •阿波尾雞頸 + 阿波尾雞中翼 來自日本🇯🇵no.1 走地雞嘅阿波尾雞頸+雞中翼,肉質嚼
⋯⋯費話少講,食評即到⋯⋯⋯
✨二人前廚師發板✨
•烤和牛肩他他凱撒沙津
•季節刺身盛合(5款)
•特選和牛盛合(5款)
和牛西冷、和牛肩胛肉、肉眼上蓋、和牛肉眼、內腹肉;
• 燒野菜 (3款) /燒海鮮(一款)
粟米芯、冬菇、日本帆立貝;帆立貝超級大隻又鮮甜yyds
•阿波尾雞頸 + 阿波尾雞中翼
來自日本🇯🇵no.1 走地雞嘅阿波尾雞頸+雞中翼,肉質嚼勁口感、低脂、肉味香濃,燒完都好juciy,feel到佢哋每日跑得好開心~
•香辣雞翼 - 香辣酥脆,甘香可口
•和牛煲仔飯
好有創意煲仔上嘅粒粒各牛,每粒飯都包着油脂香,仲食到飯焦!好滿足!
•季節雪糕
開心果雪糕,每啖都食到果仁碎,口感層次豐富,作為一餐的完結,實在非常完滿
Overall 嚟講人均消費$1100價錢中上,但係非常值得!重點係一次過歎盡和牛刁鑽部位!當中A5和牛稀有肉7種中包括每隻牛只有5-7%嘅「上三筋」、每隻牛只有兩塊嘅「牛三角肉」、「辣椒仔肉」等等都有!4大和牛每日因應來貨都會各有不同,好似盲盒咁,Vienn覺得咁正嚟多幾次都可以~ 私心推介一定要試!
如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼
🥩三郎燒肉