近排天氣開始轉涼,又心思思想食羊腩煲啦!見到近日有好多人推介依間食完羊腩煲之後可以打邊爐嘅餐廳,就想趁而家仲有得出外食飯嘅機會即刻去試吓!試過book左幾次,今次終於試到啦!一入餐廳感覺似食私房菜咁其實,可以話係全院滿座!一座落位就先點左個羊腩煲再睇menu😂打邊爐方面,我哋就叫咗一碟牛小排、一碟封門牛、一碟梅酒浸桂花蚌同埋浸珊瑚蚌,超期待!另外再叫埋帆立貝、虎蝦、鱔片同埋一啲菜😁😁實在一次過滿足哂我地對羊腩煲同時又可以食到好多海鮮嘅慾望🥰🥰🥰羊腩煲等咗一陣就熱辣辣滾着送過嚟我哋枱面,個煲真係好香!不過題外話,一入餐廳係完全唔會覺得一陣打邊爐嘅味道,應該唔洗怕自己食完一浸味道走返出去👍🏻我估計餐廳嘅抽風系統係做得幾好!羊腩煲入面嘅食材真係都精心炮製,唔止羊腩同冬菇炆得入味,連知足同馬蹄都炆得恰到好處 好野味!其實食食吓都心思思想加碗飯添😂因為佢同大排檔羊腩煲嘅風味真係不相伯仲!所以之後都加點左份生菜,因為本身真係想叫啲另類啲嘅菜,但係真係唔想浪費左呢個煲,啲汁真係好好味😋牛小排好滑嫩好容易咬,油花分布比較平均,係必點嘅打邊爐牛肉部位!封門牛相對就唔同感覺,肉味比較重,適合一啲鍾意牛肉油

封門牛相對就唔同感覺,肉味比較重,適合一啲鍾意牛肉油脂偏少既朋友。而相對牛小排嘅話,依款牛肉係比較罕有嘅,係值得一試!

海鮮方面,真係每碟都不失所望!意想唔到甘大隻!甘新鮮!首先講隻大蝦,佢真係同唐生菜差唔多長度甘大隻😂😂放喺個煲度滾之下嘅相比真係有啲誇張🤭肉質亦都係彈牙、新鮮嘅👍🏻

鱔片可以講係我最推介要點既👍🏻👍🏻👍🏻滾左一陣都唔會有梅左嘅感覺🤩咬落去似蒸鱔甘口感,肉質爽脆但唔會好似脆肉鯇甘太誇張彈牙,好有鱔味,真係估唔到咁新鮮!篙筍就唔洗多講,清新爽甜解膩😋

帆立貝真係好大隻,而且唔會落咗煲之後好誇張咁縮細👍🏻性價比高
至於桂花蚌同珊瑚蚌相比,雖然食唔出以梅酒浸過嘅特別之處,但係兩樣都係誠意之作,而桂花蚌一如既往係我比較鍾意膠膠地似魷魚嘅口感😋

除咗萵筍同唐生菜之外,淮山都非常唔錯👍🏻👍🏻鮮淮山身上嘅黏液就係最好既證明,見圖有真相🤩

值得一提,佢嘅椰青都好鮮甜👍🏻雖然忘記咗影相,但係在此 自己都想筆錄一下😂羊腩煲海鮮火鍋配泰國椰青,疫情之下都食左呢餐 難得好好滿足一番🥰
2020-12-04