2018-04-27
表妹成日都同我講,話好想買部章魚燒機,試吓自己整章魚燒,但佢阿媽話表妹三分鐘熱度,怕佢整一兩次就唔想再整,所以一直都唔俾佢買,我見表妹啱啱考完呈分試,一於滿足下佢整章魚燒呢個願望啦,所以就帶咗佢嚟花丸,邊玩邊食唔知係咪呢度比較難搵呢,我哋七點鐘嚟到,都算黃金時間啊,但竟然冇咩人喎,呢度環境都唔錯,靜靜地,幾舒服除咗章魚燒,呢度仲可以整埋其他嘢食,既然黎得呢度,梗係要試埋多幾款喇我哋揀咗個飛魚小丸燒,即係八爪魚丸上面再配啲蟹籽,服務員態度非常好,配料上齊之後,悉心教導我哋點樣做,建議我哋將蟹籽,一半做餡料,一半鋪喺面,我哋整緊嘅同時,佢地仲時不時走過黎幫下我地,我全程都比我表妹做,連佢咁細個都可以做得咁靚,全靠服務員幫手,哈哈份量夠整八粒,自己親手整特別好食,小丸子醬汁、沙律醬、紫菜碎,你想落幾多都得,喺整緊小丸子嘅時候,芝士漢堡扒就嚟咗,但係我哋掛住整,完全唔得閑食個芝士牛扒,到我哋食嘅時候已經凍哂啦,不過味道依然好,芝士仍然做到流心,各位叫嘅時候記住趁熱食,唔好掛住玩啊整完小丸子之後,就係整御好燒喇,我哋揀咗牛油粟米味,店員先幫我地換平板,再指導我地,製作御好燒比小丸子簡單,但個人認
整完小丸子之後,就係整御好燒喇,我哋揀咗牛油粟米味,店員先幫我地換平板,再指導我地,製作御好燒比小丸子簡單,但個人認為呢個味道較好,可能係因為好似Pizza咁,底面都脆卜卜
我表妹仲好有心機咁係上面扮咖啡拉花,又幾靚喎
我哋仲叫多咗個炒麵,服務員見我哋又整小丸子同埋御好燒,問我地個炒麵會唔會想交俾廚房煮,但我表妹貪得意,話想自己炒喎,好啦好啦,反正今日唔趕時間
我哋揀咗個原隻魷魚炒麵,店員教我地先炒魷魚,再炒蔬菜,佢哋釋出水份,咁炒面就唔會咁乾身
我表妹真係好鍾意玩,佢連炒麵都話要砌個人樣送俾我,哈哈
店員提醒我哋,話炒麵都要配上沙律醬同埋紫菜,果然好味好多
今餐食得好開心,有得玩有得食,滿足到表妹想整章魚燒嘅願望,我亦可以試吓我表妹嘅廚藝,最重要係食完就走得,如果係屋企整,預備材料又麻煩,整完仲要洗碗洗餐懵,哈哈哈