吾講吾知閣麟街呢幢比較舊的大廈開了一間幾有水準的越南餐廳,今日小妹又有口福了。 餐廳的裝修好吸睛,紅配黑好有格調,而傢私好grand 好classic , 牆上的幾幅壁畫令成間餐廳增添文藝高貴的感覺。 餐廳用的杯杯碟碟都好講究好別緻,睇黎老闆都係「完美主義者」的類型, 好的食物緊係要用精緻的餐具才可滿足食客的胃口呢! 我地幾個即興訂檯,好彩仲有位,不過要坐吧檯啦,可以見到入面open kitchen 廚師整野食的情況 , 廚房都好乾淨吾淩亂,大家可以放心食😝不過可能近廚房關係,一路食有一陣油煙味,空調都吹吾到去我的位置,呢度是唯一美中不足的地方。 我覺得呢度的appetizers 好好食,你知越南菜,好多都吾係煎就係炸, 火喉點到即止,先可以達到香口但又不會太重的油膩感。 身為雞翼控的我,點會少得呢個香茅蒜蓉雞翼! d 雞翼好大隻, 仲要係單骨,好貼心, 上檯後陣陣撲鼻的蒜蓉同牛油香令人食指大動! 炸蝦餅也是越南菜的表表者,呢度的蝦餅吾係講笑,真係好有蝦味好香,吾似得平時食開既溝左好多魚肉落去。越式鴨肝法包,係呢度的師傅誠意推介之一,就等小妹試下啦! 鴨肝入口即溶,新鮮的蕃茄同生菜中和

越式鴨肝法包,係呢度的師傅誠意推介之一,就等小妹試下啦! 鴨肝入口即溶,新鮮的蕃茄同生菜中和了鴨肝的濃味感,食落一d 都吾滯, 一人一舊,份量剛好!

芒果軟殼蟹米紙卷睇得又食得,每舊大小相約,齊齊整整,薄薄的米紙包住清新的芒果肉和脆脆的軟殼蟹是一個perfect 的組合。

呢餐真係食到大家捧住個肚,視覺味覺嗅覺通通都滿足了,食得真開心!

越式鴨肝法包
芒果軟殼蟹米紙卷