2021-01-03 811 views
今日又去左太和呢邊搵朋友,於是我地又去食串燒啦。呢到嘅串燒都幾多款,雖然食串燒都好難講求健康,不過我地唔同種類嘅串燒都叫左啲,懶係營養均衡咁(其實只係因為為食,乜都想食)。落單係用電話落單嘅,不過都有紙嘅menu可以用筆圈起野食落單都得。叫左以下呢幾種串燒:🦆美味鴨胸串 $19🐣炭燒雞扒 $32🐥鹽燒雞中翼 $19🐮新鮮牛肉串 $22🍄串燒雞髀菇 $16🐷燒厚切五花腩串 $32🐑紐西蘭羊架 $36🥬蒙古燒韭菜 $16🍗燒雞軟骨 $15🐔燒雞皮串 $16🐄安格斯一口牛 $33🍢台灣燒香腸 $19🐄沙爹雞肉串 $19🦪蒜香燒生蠔(每隻)$26🌭司華力腸串 $22串燒係即叫即燒嘅,所以叫得多串燒嘅話可能要預返耐少少嘅時間。最後見到好多串燒一次過上檯嗰陣好興奮,好多好開心。一次過所有香味湧埋黎,正。肉類嘅串燒嘅調味唔會過多,主要係用蜜糖燒,同埋少少胡椒粉嘅辣味,咁樣就唔會過鹹,甜甜地又可以食到食材本身嘅味道。同埋燒得表皮好香脆,肉又幾滑,外脆內軟。台灣燒香腸超正,咬落去嗰下我「哇」左一聲。同埋鴨胸我都覺得係燒得好正嘅。感覺上店員拎一碟碟嘅串燒過黎嘅次序係有精心安排過,係先由淡味啲嘅串燒開始,之

叫左以下呢幾種串燒:
🍢台灣燒香腸 $19
🐄沙爹雞肉串 $19
🦪蒜香燒生蠔(每隻)$26
🌭司華力腸串 $22

感覺上店員拎一碟碟嘅串燒過黎嘅次序係有精心安排過,係先由淡味啲嘅串燒開始,之後先慢慢到濃味啲嘅。

食完啲肉類之後,就到濃味少少嘅蒜香燒生蠔,生蠔同蒜蓉一齊燒真係好香好正。

最後一碟係最濃味嘅蔬菜類。蔬菜類嘅串燒調味就多啲,有孜然粉同辣粉,蔬菜索曬啲調味都好正。

韭菜好大條,抵。

特別想提一提個雞髀菇,燒完都唔會太乾,咬落去嗰下仲爆汁架。正到食左一舊先記得影相。

因為朋友話覺得食串燒要飲返幾啖酒先有風味,所以佢又叫左兩杯酒比佢自己飲。佢叫左兩杯新力手工啤酒。

對於啲酒,佢嘅評價係咁:
🍺新力手工啤酒 $43
啤酒口感滑身,可以飲到有麥味,飲落唔會話好苦,都算幾易入口。食串燒飲啤酒就當然係人生一大樂趣啦。

餐廳入面播住台灣歌同廣東歌。隔離仲有個電視mon播住mv。望住五月天咁食串燒好開心!

呢間串燒雖然隱世,但真係幾好食。多得朋友帶我黎食,先知香港有間咁正嘅串燒。
2021-01-03
$250 (Lunch)
  • 韮菜燒
  • 台灣燒香腸