2017-11-22
元朗無人不曉既~~鮨文🍣,係食omakase ,即係全程由廚師發辦,完全唔食用腦諗食咩,只需要享受一下過程😍我成日行過門口都會散發出一鼓羨慕既眼神😵好想好想入去試一次,竟然今日老公無預告下帶我去食喎,我緊係唔客氣啦😝門口完全見不到入面,給人神秘感覺。坐喺入面進餐又唔會比出面環境騷擾,食得舒服😌一坐底職員就送上餐牌,會問下有咩唔食😝話哂第一次食緊係咩都要食啦,心諗個餐牌有成20樣東西,真係一樣食一件都夠飽茶碗蒸第一道上檯既菜式,面頭既金箔給人高貴既感覺,蒸蛋滑到不得了白子廚師只輕輕帶過口感似豆腐花,完全沒有講到白子係咩,但加咗些柚子酸好易入口,唔會令人有抗拒感,至於白子係咩,有待大家再探究🙊北海道毛蟹~~啖啖鮮蟹肉配濃郁蟹膏簡直一流享受巨型鮮帶子鰤魚(油甘魚)背及腩部~~背部夠鮮甜爽口,魚腩位超肥美又唔會多根中拖羅及大拖羅😍😍中拖羅夠鮮,大拖羅一放入口令我好滿足,滿口魚油看食飽刺身就到壽司出場啦🍣太刀魚天婦羅(牙帶)牡丹蝦北寄貝俄羅斯魚子醬黑睦金目鯛(大眼雞)針魚壽司飯軟滑煙靭,刺身鮮味,壽司由爽脆鮮甜到軟滑濃味,齒頰留有陣陣魚香。右口魚手卷用火槍將右口魚邊魚油全部逼哂出黎,個手卷一口就
茶碗蒸
第一道上檯既菜式,面頭既金箔給人高貴既感覺,蒸蛋滑到不得了
白子
北海道毛蟹~~啖啖鮮蟹肉配濃郁蟹膏簡直一流享受
巨型鮮帶子
中拖羅及大拖羅😍😍
中拖羅夠鮮,大拖羅一放入口令我好滿足,滿口魚油看
食飽刺身就到壽司出場啦🍣
太刀魚天婦羅(牙帶)
牡丹蝦
北寄貝
俄羅斯魚子醬黑睦
金目鯛(大眼雞)
針魚
右口魚手卷
用火槍將右口魚邊魚油全部逼哂出黎,個手卷一口就可以放哂入口,入口既時候成塊魚已經溶喺口中,但完全唔會油膩,感覺超正😍
萬眾期待
海膽杯,入口啖啖海膽超幸福既感覺😍
最後仲有夕漲蜜瓜,密瓜面再噴上輕微威士忌,味道好夾,威士忌內嘅酒精帶出蜜瓜香氣,提升蜜瓜嘅味道。
今餐真係幸福滿瀉,滿足我既胃部之餘,仲令我學到不少冷知識,廚師與顧客既互動興奮好好,真係一生人點都要豪一次😍😍