老馮茶居 (海寶花園)

Old Fung Tea House (Treasure Garden)
2024-02-26 1362 views
上茶樓嘆 #一盅兩件,可唯 #小秘書 一個童年回憶😙 仲記得小時候,老竇每次帶我同哥哥去到茶樓,都會叫一籠 #蝦餃 加一籠 #燒賣 比我哋做 #茶點 … 久而久之 #食點心 同 #嘆茶 已經變成我哋嘅習慣😉 不過現今嘅社會,的確未必人人可以負擔得到「慢慢嘆」呢種生活節奏💗 生意人就可能睇中呢點,#點心店 應運而生!呢日行完 #慈山寺,順路走到嚟「老馮茶居 」大埔分店朝聖 🤩 原址喺元朗嘅「老馮」裝飾得幾特別,加上試過佢哋 #點心師傅 嘅手勢,簡直可以媲美大酒樓嘅水準🙏🏻 連早餐同晏晝都未食嘅我,一氣呵成點咗好幾個點心,點知隔籬嗰個仲話要加籠 #流沙芋麻包 先至夠完美🤩 先上枱嘅係 #蔥花蝦米腸,#腸粉 好滑身,入口感到粒粒蝦米肉,好惹味🤤 唯獨美中不足嘅係食物溫度唔夠熱,有些少扣分😅 再嚟嘅仲有 #咖喱魷魚、#薑蔥牛柏葉、#鮮竹卷、#蝦餃、#糯米雞 … 樣樣都係即叫即蒸,熱辣辣好好味🤤 不得不提仲有佢哋嘅 #流心芋泥包 🤤 芋蓉咬落去好香好軟滑,非常有驚喜🤤 唯一我覺得麻麻哋嘅係佢哋嘅 #鵪鶉蛋燒賣,用嚟包燒賣嘅豬肉好大浸雪味😓 而且我哋個座位比較接近大水煲嘅位置,周不時都會聞到一陣怪

唯一我覺得麻麻哋嘅係佢哋嘅 #鵪鶉蛋燒賣,用嚟包燒賣嘅豬肉好大浸雪味😓 而且我哋個座位比較接近大水煲嘅位置,周不時都會聞到一陣怪怪嘅味道… 有啲煞風景囉😅😅

📍 老馮茶居 (大埔) 安慈路1號海寶花園地下14號舖
2024-02-24
$121 (Other)