2017-05-31 104 views
一糖位於空曠地方嘅平房小屋之中,個環境令我諗起日本嘅沖繩。一場嚟到就試咗幾樣嘢,先嚟嘅係紫黃特飲,杯底放咗柚子蜜,然後就倒啲梳打水,再倒埋蝶豆花茶,梳打水即刻被染成紫藍色。之後再按個人喜好加入適量嘅檸檬汁,睇住佢哋起咗化學作用,慢慢咁分咗紫藍、紫紅同橙黃三層漸變色,我哋都覺得幾靚。鮮芒果腸粉,碗入面放滿濃稠嘅芒果汁,同埋用咗士多啤梨點綴。下面就放咗幾條芒果腸粉,白色嘅腸粉皮估計係用椰漿同蒟蒻粉之類整嘅,咬落有啲煙韌又有啲爽口,中間捲住厚切嘅鮮芒果肉清甜唔酸。睇落平凡,但係味道就唔錯。梳乎厘紫薯,上層係用蛋白打發嘅焗梳乎厘,食之前可以淋跟埋嘅朱古力醬,口感軟綿綿咁。梳乎厘之下係大量嚟自日本沖繩嘅紫薯肉,有少少紫藍色咁,食落軟身粉嫩,甜味唔重,感覺都幾輕盈。由鐵路站行多幾步就到,位置比想像中方便,就算唔揸車都可以輕鬆到達。

一糖位於空曠地方嘅平房小屋之中,個環境令我諗起日本嘅沖繩。

鮮芒果腸粉

鮮芒果腸粉,碗入面放滿濃稠嘅芒果汁,同埋用咗士多啤梨點綴。

梳乎厘紫薯

梳乎厘紫薯