2019-01-25
依舊,推開那塊厚而不透明的透明膠門擋。仍然係圓膠櫈,圓摺枱。兩邊牆依然貼滿餐牌。佢老闆,依然頸戴八両金,健壯如昔。一切無變!係囉,好既野,變來做咩呢?!今時今日係香港地做餐飲,叫「唯一」既唔止呢家。但呢家真係做到合乎其名,全港只此一家。歸根究底,只有兩種可能性:1. 只懂堅持出品而不懂經營之道2. 資金問題我諗,佢屬前者。講錢,佢蝸居四坡坊,即紅遍港九近二十年,為不少人心目中雲南米線之首選。點會無金!知道老闆堅持每碗米線上枱前,均用小鍋煮過,力求熱烘烘,香味遍達。呢種近乎「戇居」的堅持,為佢開了發達之門,卻同時關了可能大肆擴張的機會。雖知道坊間做米線者十之有九點九九九九都係車仔麵檔咁運作,幾樣做好的食材執成一碗,加上熱湯上枱。好似佢咁做,搵鬼同佢打工~哈哈~~~呢碗「腩肉豬大腸米線」,由細食到大。由好早前一粒粒肥脂浮係面,到依家「清」左好多,但依舊係油立立!無錯,佢就係咁有個性。從來都無話sell健康少油。但個味道,真係令人回味。辣得來酸,酸得來一啖嫩滑、爽脆、軟稔......忍唔住連湯都想飲埋。但我通常叫多支豆漿飲,明知你會搞到我再肥D,可避,則避DD啦!歲月如輪轉,小店,轉眼熬成經
1. 只懂堅持出品而不懂經營之道
2. 資金問題
腩肉豬大腸米線
歲月如輪轉,小店,轉眼熬成經典,真心希望再過二十年,都唔好變!
好的東西,變來做咩?!