2019-01-26 920 views
難得有個空閒既開心星期六趁下午有空檔係中環食過late Lunch就最好不過蘭桂芳一帶雖然酒吧未開晒, 但亦有不少餐廳都會供應午餐,食肉獸見到有steak 字的餐廳當然唔會放過。Steak bar 餐廳唔算好大, 但有兩層, 人多都唔會無位坐。石燒薄切牛肉套餐包括意大利沙律、一小磚豆腐同日式飯素飯牛非常高質,肉汁同油份比例平均,牛肉每邊燒10-12秒, 散漫住一股強烈牛肉香氣, 半溶的牛肉肉質鮮美, 入口即溶, ,令人流晒口水!隨餐有3款調味品, Garlic、海鹽及鹽燒汁, 點少少可以將牛的鮮味提升,白飯係自日本入口, 食落帶米香我反而覺得飯素太多而至蓋過了牛肉的鮮甜。雞軟骨餃子雞軟骨餃子非常爽口,與雞肉剁碎晒嚟包,爽得黎有咬口, 唯一美中不足的是炸過後有點太油。和風紫菜薯條係厚身粗條薯條,和風紫菜粉勁多,讓薯條味道更上一層樓, 薯條炸得香脆, 放耐左都唔會怕淋。總括而言, Steak Bar 食物高質素, 店員姐姐見我地有排講唔得閒燒仲落手幫我地燒牛肉tim!!
難得有個空閒既開心星期六
趁下午有空檔係中環食過late Lunch就最好不過
蘭桂芳一帶雖然酒吧未開晒, 但亦有不少餐廳都會供應午餐,
食肉獸見到有steak 字的餐廳當然唔會放過。

石燒薄切牛肉

套餐包括意大利沙律、一小磚豆腐同日式飯素飯

石燒薄切牛肉

半溶的牛肉肉質鮮美, 入口即溶, ,令人流晒口水!

石燒薄切牛肉

白飯係自日本入口, 食落帶米香
石燒薄切牛肉

我反而覺得飯素太多而至蓋過了牛肉的鮮甜。

雞軟骨餃子

雞軟骨餃子非常爽口,與雞肉剁碎晒嚟包,
雞軟骨餃子

爽得黎有咬口, 唯一美中不足
雞軟骨餃子

的是炸過後有點太油。

和風紫菜薯條

係厚身粗條薯條,和風紫菜粉勁多,
和風紫菜薯條

讓薯條味道更上一層樓, 薯條炸得香脆,
 放耐左都唔會怕淋。
燒牛肉tim!!