2010-06-04 18 views
本來想去另下間食飯既, 不過臨入戲院睇戲前, 見到HIPOT已經好多人係度等位~ 我同個朋友原來同時都未黎過呢間打邊爐, 又見到9點後大部份有6折, 就心郁郁~到睇完戲黎到, 發覺仲係好多人, 才來想縮沙, 但我朋友去拎飛個陣, 原來下一張桌就係我地, 哈哈, 咁天意如此, 我必定遵從~好快就入左去, 環境好光, 好乾淨, 冇平時酒樓既嘈吵~ 一坐低有開始睇下有咩揀, 先揀左個類似至抵套餐~~ 有兩個湯底(沙嗲+豬骨)+海鮮拼盤~~再黎揀左兩碟美國肥牛, 魚皮餃拼蝦丸抵食推介度揀埋象拔蚌拼花枝片, 芝心丸拼海膽丸再每人加$12任飲,&任食甜品一陣個兩個湯底+海鮮拼盤到喇~~ 兩個細細既一人鍋, 唔會好似酒樓或屋企咁大個鍋, 唔會成日同我蒸面~~ 放哂D野入鍋就去拎飲品, D飲品除左有汽水機&水外, 仲有草莓石榴汁, 檸檬茶, 西洋菜蜜, 雪梨蜜, 菠蘿沙冰~~ 試左草莓石榴汁, 菠蘿沙冰& 雪梨蜜草莓石榴汁: 新鮮, 唔會好甜好漏, 好清新, 我第一次試咋菠蘿沙冰: 太多冰, 菠蘿味淡雪梨蜜: 過甜過多陣, 所有order到齊沙嗲湯底: 沙嗲唔濃豬骨湯底: 一般海鮮拼盤: 青口, 帶

好快就入左去, 環境好光, 好乾淨, 冇平時酒樓既嘈吵~

再黎揀左兩碟美國肥牛, 魚皮餃拼蝦丸
抵食推介度揀埋象拔蚌拼花枝片, 芝心丸拼海膽丸
再每人加$12任飲,&任食甜品

菠蘿沙冰: 太多冰, 菠蘿味淡
雪梨蜜: 過甜

過多陣, 所有order到齊
沙嗲湯底: 沙嗲唔濃
豬骨湯底: 一般
海鮮拼盤: 青口, 帶子, 蝦, 海膽丸, 粉絲, 白菜
蝦好瘦,味道好一般, 青口同帶子都一般
肥牛: 爆多脂肪, 份量少, 味道一般
魚皮餃拼蝦丸: 每款四粒, 一般~
象拔蚌拼花枝片: 兩款都幾爽口, 幾好
芝心丸拼海膽丸: 最鍾意食芝心丸流心既感覺~~ 海膽丸好似食唔太出海膽, 反而食到蟹料, 而且原來我地個海鮮拼盤都有

兩個人呢個份量飽哂, 以後就去試佢既甜品, 只有兩款: 芝麻糊&杏仁茶
芝麻糊: 好稀, 不過味幾濃
杏仁茶: 都係幾濃味~~

服務唔錯, 周圍都好多服務員幫手, 係埋單個度比較混亂, 平時酒樓有去柜面或直接等服務員過黎俾invoice我, 呢間係行出去俾, 本來排得好地地一條直線, 但冇耐就一片混亂, 四面都有人拎住張單話要埋單, 個cashier又得一個, 咁多人排隊都冇時間睇究竟邊個排隊先, 仲要有個阿姐突然衝出黎話要拍車券就幫佢埋單先.... 到我地埋單睇到張單先知原來係稻香既, 咁大集團都冇一個妥善安排,又冇人出黎幫忙,呢樣好需要正視及改善.....

埋左張單都要250, 已經六折左既話, 一d都唔覺得抵囉...
至愛既芝心丸
2010-06-03
$125 (Last Night Supper)
至愛既芝心丸