2009-05-17
本人不愛食粥,即使知道這裡開了很久,也從沒有意慾來試,直至今次。望一望個餐牌,款式真不少,有好幾款都想試,最終選了粉腸粥,同埋有人分別吃艇仔粥和拆肉泥鯭粥。差不多是食糭時間了,又來一只咸肉糭。靠得住現今時太興的附屬公司,剛剛早幾日才去過佢既中央廚房睇佢包糭,衛生情況肯定冇問題,但味道就不得而知,今次可以一試。香料和綠豆份量很多,不過太多的香料卻不是我所好,而且咸蛋黃唔靚,豬肉亦不夠肥美,幸好是外層的糯米尚算軟糯,總的叫做可以接受,但未係出色。粥是非常的熱,粥底很綿,帶微甜,我總覺得是下了一點味精。不過人家寫明是不含味精的,是我吃錯了嗎? 至於粉腸,有些韌,同埋間中會有一兩條是發苦,質素不是太高。看看人家的艇仔粥,幾足料,據報也不錯,睇落比我的那碗要好。埋單有人俾錢,先謝過。
埋單有人俾錢,先謝過。