2006-05-06 3 views
當晚到中環買東西, 想找粉麵食, 在圍繞結志街走了一圈大部份鋪頭都收工了, 再行遠少少的九記, 勝香園假日又休息, 於是便選了新景記。只有我一人個食客, 正諗緊食什麼, 老闆便推介食四寶, 因為抵食。便聽他的, 再加生菜全走。生菜以清湯浸著上, 湯幾清甜, 合我胃口, $10。四寶米有魚蛋, 牛丸, 墨丸各兩粒, 魚餃三粒, 餸多過米粉, 又確係抵食, $20。先試出名的魚蛋, 都算有魚味, 咬落帶點點胡椒味, 但不彈牙, 還覺有點散。墨丸幾好, 彈牙, 味道夠, 胡椒味比魚蛋重, 合我口味。牛丸就差了點, 很實, 亦不新鮮。最好的要算是魚餃, 皮滑, 餡亦夠味。還有他們自製的辣椒油, 料好香, 又夠辣。食完後, 印象最深, 難忘的是辣椒油。

生菜以清湯浸著上, 湯幾清甜, 合我胃口, $10。