今日同朋友喺上環諗住買麻糬包,點知收咗舖,跟住行過呢間越南舖,咁啱打開門就聞到勁香嘅湯河味道,就行咗入去食。坐低,諗咗好耐食啲咩,朋友話想食法包,但係我又想食湯河,兩個人又食唔到咁多。最後,因為我見到個法包係鵝肝醬,好特別,於是就屈服咗食法包,叫多個小食拼盤同埋牛油果沙冰,同埋鹹桔飲品。 呢度要特別講吓,其實我哋兩個人都想要牛油果沙冰,但係法包套餐冇得加錢要牛油果沙冰,如果有得加就好啦。哇個包一上到嚟,面頭啲豬頸肉多到攝到個包爆曬,個包勁大,最貼心係有手套,唔驚食到成隻手都係油。 嘩真係我食過最好食嘅包,我平時都唔食包,呢個包我同朋友一人一半,我真係食晒。 佢裏面有啲青瓜有啲酸菜,中和返個醬汁同埋個豬頸肉嗰種油膩感,另外個包烘到好脆口,多重口感,好食。個小食拼盤就正常發揮啦,我個人最鍾意食雞翼,同埋米紙卷。 因為食完成個包已經有啲飽, 食返個清爽嘅米紙卷即刻舒服晒。 仲有佢個雞翼都好好食。 個牛油果沙冰我哋要咗走甜,嗰個牛油果味好重好濃,個沙冰打到好滑,唔會有碎冰。 真係幾好食,下次嚟會想再食埋個湯河。隔籬枱喺度食湯河其實我都好想食

真係幾好食,下次嚟會想再食埋個湯河。
隔籬枱喺度食湯河其實我都好想食