2019-11-01
我其實唔係好好甜點,但唯獨喜歡食蛋糕,而且係冇乜cream但又要好軟熟,唔太甜嘅果種蛋糕。今日心血來潮,突然想食啲甜嘅令自己開心下,但又唔想幫襯果啲會俾人裝修嘅西餅店,所以上網搵左呢間戚風蛋糕專門店。見到佢啲蛋糕個個都好靚,獨立一個個玻璃罩罩住,令我諗起美女與野獸果朵玫瑰花,而最重要係唔會有厚厚嘅cream喺面,所以買左幾個返屋企食。佢個packing好用心,因為佢會喺蛋糕底癡膠紙,令佢哋唔會走位。首先我揀左「盛莓藍蝶」,佢係以紅莓桑莓藍莓士多啤梨為主,蛋糕本身都有淡淡野莓香甜。切開中間先會有cream,但啲cream唔會好重奶油,唔會好膩。然後就係「日本柚子」,柚子嘅香味充斥着整個蛋糕, 因為蛋糕有少少柚子肉,清甜之餘帶點酸味,令你個感覺唔會好膩。最後就係「三色和茶」,我自己本身唔太喜歡抹茶,因為我覺得抹茶太苦。但點解我會揀呢一個蛋糕?因為我覺得佢搵埋三隻顏色好靚,同埋咁樣做應該比較考功夫。而當我食第一啖嘅時候,面頭嘅嗰一層抹茶竟然冇令我卻步,因為佢呢個係偏甜嘅抹茶cream,而因為佢係以茶為主,所以呢一個蛋糕比之前兩個會比較清。三個蛋糕都好好食,最主要係因為佢個蛋糕整到好軟熟,而且
三個蛋糕都好好食,最主要係因為佢個蛋糕整到好軟熟,而且唔會太甜。真係一試愛上,我會開始洗男朋友腦,叫佢生日再買俾我。因為佢呢度都有生日蛋糕可以訂,而且價錢其實同坊間嘅西餅店差唔多,但質素絕對差好遠。
食完三件蛋糕,當然唔係就咁就完啦!因為其實我仲另外買咗兩個Bavarois。其實我原本唔知佢係咩嚟,以為只係普通啫喱類嘅甜品。其實佢係面頭係水果果凍,底下就係一啲慕絲,但係實淨啲。
首先我揀咗個「檸檬芝士」,呢一個味道以酸為主,但呢一種酸中帶甜唔係唔會令你皺眉頭,反而係食完一啖好想食第二啖。而佢嘅芝士味道唔會太濃已蓋過檸檬本身嘅清新,所以都係好Fresh嘅感覺。
另一個我就揀咗「日本白桃」,一切開已經好香蜜桃味,整個都係好清甜,好好味。