2019-02-10
今天去了ikea睇傢私,原本想在ikea食埋野,不過新年,想試下啲新野。我們在平台上影新年相,之後經過呢間餐廳,覺得呢間餐廳好靚,裝修好新,而且又吾多人,我最鐘意清靜的環境,於是決定入去試下。侍應遞上餐牌. 我們選了兩個晚餐。頭盤:溥切煙三文魚薄薄嘅煙三文魚配上酸味味嘅醬汁,好醒胃呀。加上一啲沙律嘅蔬菜,成個都好fresh,食主菜前醒一醒先。意大利雲吞配芝士呢款意大利雲吞有成五六件咁多,每一個雲吞都包住一些蔬菜嘅餡,絕不肥膩. 配上好濃郁,好creamy嘅芝士醬,即刻提升整個意大利雲吞,真係幾好味。是日餐湯今日嘅餐湯係南瓜湯,係我最愛的。好滑,好creamy,甜甜的,加上好脆的法包,食完頭盤都飽了一半了。主菜:黑松露帶子意大利飯飯質係硬身的,但你買啲汁,整個risotto 好有質感. 而帶子煎得好金黃,好香,加上伴菜的鮮魚子,令整個飯更有口感。而飯也配上一些菇,感覺更豐富.Crepes Achacha 我叫了呢間餐廳的signature crepe. 餡料包括:煙三文魚、菠菜、車打芝士、紅菜頭、忌廉。真係一試難忘!熱辣辣,脆脆的薄餅,包着這些煙三文魚菜等餡料,外甜內咸,感覺好特別,但食
侍應遞上餐牌.
我們選了兩個晚餐。
頭盤:
溥切煙三文魚
意大利雲吞配芝士
是日餐湯
主菜:
黑松露帶子意大利飯
Crepes Achacha
我叫了呢間餐廳的signature crepe. 餡料包括:煙三文魚、菠菜、車打芝士、紅菜頭、忌廉。真係一試難忘!熱辣辣,脆脆的薄餅,包着這些煙三文魚菜等餡料,外甜內咸,感覺好特別,但食落去真係好好食。再加上我至愛的紫薯伴碟,令整個餐有啲似甜品,也變得更豐富更飽肚。
另外我們也叫了呢間餐廳特別的飲品:
水果茶
好多生果呀在裏面,好鮮甜,好好飲,誠意推薦!
檸檬汁
類似檸檬梳打,比較酸,但配埋嘢食,都好OK。
總括嚟講,個法式薄餅真係好特別,好好食。而且餐廳環境很清幽,係個三五知己慢慢傾計既好地方。我食完坐了一輪都未捨得走😛