2023-03-04
2月中果排實在太忙,今日終於有時間同另一半補祝返情人節。我哋揀咗康城呢間好有情調嘅西餐廳,叫左個二人set dinner ($328)龍蝦湯(加$30, 8.5/10)個湯一上枱已經聞到有好濃郁嘅龍蝦香氣,湯入面亦有多種香料帶出龍蝦嘅鮮味。平時飲嘅龍蝦湯都係偏向杰身,我反而都幾鍾意呢個偏稀嘅質地,唔會話好滯是日餐湯:西蘭花薯仔忌廉湯 (8.5/10)呢個由薯仔同忌廉blend成嘅餐湯,加埋湯面嘅橄欖油,口感十分幼滑。個湯有好重薯仔味,但飲完又唔會覺得好飽滯,絕對不是普通行貨嘅餐湯。而且仲有啲煙肉脆條,令成個湯味道層次更豐富三文魚沙律 (加$30, 8/10)煙三文魚無腥味,而且唔會太咸。羽衣甘藍同埋其他沙律菜都十分新鮮,配上凱撒沙律醬感覺好清新燒烤汁雞翼 (加$38, 7.5/10)外皮焗得香脆,雞翼亦幾惹味,如果入面更多汁會更好蘑菇黑松露意大利生肉腸酸種薄餅(加$30, 9/10)本身作為麵包控嘅我,成餐最期待就係呢個純手工嘅Sourdough Pizza😍 聽店員介紹,呢個Pizza 特別在於採用48小時低溫發烤,所以面團比較鬆軟,而且比普通Pizza容易消化。我食落覺得Pizza
龍蝦湯(加$30, 8.5/10)
是日餐湯:西蘭花薯仔忌廉湯 (8.5/10)
三文魚沙律 (加$30, 8/10)
燒烤汁雞翼 (加$38, 7.5/10)
外皮焗得香脆,雞翼亦幾惹味,如果入面更多汁會更好
蘑菇黑松露意大利生肉腸酸種薄餅(加$30, 9/10)
本身作為麵包控嘅我,成餐最期待就係呢個純手工嘅Sourdough Pizza😍 聽店員介紹,呢個Pizza 特別在於採用48小時低溫發烤,所以面團比較鬆軟,而且比普通Pizza容易消化。我食落覺得Pizza餅皮帶焦香,咬落外脆內軟之餘又有少少煙韌,連平時唔食Pizza 邊嘅我都會不自覺食晒成件Pizza。餡料亦非常出色,有意大利腸,蘑菇,大量蘑菇蓉同黑松露醬,菇香充滿成個口腔,每一啖都非常滿足
油封三文魚 (加$30, 8/10)
三文魚入口嫩滑,魚皮香脆,蘆筍鮮甜。刁草油忌廉汁同三文魚好夾,再加少少檸檬汁亦可以減少油膩嘅感覺
提拉米蘇 (加$45, 7/10)
Tiramisu份量比想像中大,口感軟滑,有少少咖啡香,不過味道唔算特別有驚喜,另外如果有少少生果伴碟令個賣相靚啲會每成餐飯更圓滿
餐酒 (+$58/杯)
紅酒:Karl May Pinot Noir 2021 (8/10)
白酒:Karl May Grauburgunder 2021 (8.5/10)
兩款餐酒都係嚟自同一個品牌Karl May嘅德國餐酒,都係低干擾製作嘅自然酒,較為天然同環保。紅酒帶紅莓果香,唔會好澀;白酒甜甜地,好易入口
整體我覺得餐廳食物同飲品質素俱佳,環境亦好舒服。另外,估唔到喺商場嘅餐廳入面都有Outdoor 座位,位置闊落舒服,景觀好開揚,氣氛浪漫,好適合嚟慶祝紀念日或者同另一半靜靜地飲下酒傾下計。呢間餐廳絕對係性價比高之選,值得一試
💰人均: $350