2013-12-29 11 views
今次應邀參與試食活動, 感謝各方邀請"大哥雞煲" 以紅色同黑色為主調, 爐身收o係檯入面, 感覺時尚o係大家忙於影相o既時候, 店家先拎調味料同飲品俾我地調味料都係大路野, 都係蔥花, 辣椒粒, 生熟蒜o甘啦!!而飲品方面有 "菊花石斛桂圓茶" 同 "花旗蔘桂圓茶"依兩款飲品都係自家製, 而我試o既係"菊花石斛桂圓茶"石斛本身帶有輕微藥材味, 店家特別以桂圓帶出甜味所以甜度剛剛好, 解倒熱氣之餘, 飲完仲唔會口乾 之後店家再送上兩款前菜, 分別係:1. 鮮檸黃瓜 ~ HK $28- 青瓜真係好新鮮同爽口, 味道偏酸一 D, 好開胃2. 陳醋黑木耳蟲草花 ~ HK $28- 用上貴價老鼠耳, 所以同出面食o既好唔同, 唔淋仲好爽口 ~ (個人推薦)等左o甘耐, 主角終於出場勒, 今次係由淡到濃去食 ~1. 花膠濃湯雞煲翅 ~ (例牌) HK $228, (份) HK $298- 湯底選用上等老雞, 金華火腿, 上肉熬制六小時再配以黃膠筒, 元貝, 鮑翅等上等材料烹調- 依個煲用料真係唔簡單, 全部材料都大大件, o個 d 花膠好大塊  花膠上檯o個時仲係圓筒形, 雞肉好滑好入味, 個湯底
今次應邀參與試食活動, 感謝各方邀請

o係大家忙於影相o既時候, 店家先拎調味料同飲品俾我地
調味料都係大路野, 都係蔥花, 辣椒粒, 生熟蒜o甘啦!!
而飲品方面有 "菊花石斛桂圓茶" 同 "花旗蔘桂圓茶"
依兩款飲品都係自家製, 而我試o既係"菊花石斛桂圓茶"
石斛本身帶有輕微藥材味, 店家特別以桂圓帶出甜味
所以甜度剛剛好, 解倒熱氣之餘, 飲完仲唔會口乾
- 湯底選用上等老雞, 金華火腿, 上肉熬制六小時
再配以黃膠筒, 元貝, 鮑翅等上等材料烹調
  花膠上檯o個時仲係圓筒形, 雞肉好滑好入味, 個湯底真係好甜 ~ (個人推薦)2. 胡椒豬肚包雞鍋 ~ HK $208
- 配料有原粒胡椒同羅白
- 依個煲真係令人好期待, 究竟剪開左係點o既呢?
  店員會幫顧客剪開個豬肚, 原來裡面都包左幾大隻雞 bor
  湯底因為有原粒胡椒, 所以個湯好香, 味道偏濃, 辣辣o地好惹味
3. 奇味招牌雞煲 ~ (半隻) HK $118, (一隻) HK $188
- 選用精選三黃雞 (約 2 斤), 確保肉質嫩滑, 皮脆香口
以重慶香料配合師傅自家秘制醬料, 獨有巴蜀風味
- 雞煲有分辣度, 我當時係食麻辣雞煲o既
  中辣對我黎講偏辣左 d, 洋蔥份量唔夠所以甜味唔夠
  雞煎得唔夠香同入味, 個醬太乾身所以感覺好油
  不過 d 雞夠滑加翻 d 分, 希望下次有改善啦!!4. 酸菜 / 川味燒魚鍋 ~ (半條) HK $128, (一條) HK $228
- 選用新鮮河鮮, 配以花椒, 野菌同四川醃製酸菜
- 依條係爐魚, 上o既時候係未全熟o既, 所以要等佢滾一陣
  滾到o甘上下要反一反佢, 食左下面 d 魚肉先, 唔係就會"鞋"
  有蕃茄同酸菜o既配搭第一次食, 效果都幾好, 酸酸辣辣好開胃
  爐魚肉質比較實, 滾左一陣都仲係一塊塊, 仲保持嫩滑
試完 4 個鍋之後就打邊爐, 因為飲晒 d 湯所以用豬骨湯再打
豬骨湯底本身都有味, d 野食唔用點醬都可以, 無o甘油
店家俾左幾款野我地試:1. 什菌墨魚丸 ~ HK $68
- 用姫松茸, 牛肝菌, 茶樹菇及墨魚打成o既
- 因為係手打o既, 要滾耐 d 先熟
  菇菌o既味好濃, 墨魚丸夠彈牙2. 手切牛頸脊 ~ (小) HK $118, (大) HK $188
- 本地雪花牛
- 都幾新鮮, 牛肉味濃, 唔會過肥, 厚身有質感3. 鮮枝竹 ~ HK $28
- 用深水埗名店 "樹記" o既腐竹
- 鮮腐竹真係我打邊爐o既至愛, 好香豆味又夠滑, 正
Other Info. : 價位稍高, 但質素唔錯
2013-12-21
$300 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event