2018-01-31 54 views
我同女友行完PMQ諗住喺附近食埋dinner,先發現中上環嘅西餐廳多不勝數,而且間間都非常吸引,好難選擇,最後入咗一間叫Uncle Pizza嘅西餐廳。我入去就俾佢嘅環境擺設所迷倒,尤其是椅上嘅拼布cushion同牆上既拼圖,非常有格調。餐牌選擇頗多,酒類亦有紅白酒、香檳、水果酒等等。可惜女朋友落咗禁酒令。😭😭老闆見我哋望住餐牌好耐,主動向我哋提議一啲食物,首先係龍蝦湯。我咁講呢一碗龍蝦湯充滿香濃嘅龍蝦味,比其他我飲過嘅龍蝦湯有過之無不及。湯嘅中間放著帶子,外皮稍為煎香,但肉質保持鮮甜,仲好大粒添!老闆介紹既第二樣菜式嘅係chicken Lollipops with Honey BBQ Sauce,從外觀上,雞鎚顏色較似台灣既鹽酥雞,炸得好乾身,但肉既質感卻完勝鹽酥雞,非常嫩滑juicy。炸雞鎚配上餐廳自製嘅BBQ醬汁認真一流。齋聽餐廳嘅名字就知道Pizza係佢哋嘅主打,所以我哋叫左BBQ Lover Pizza。有成八大件,topping有芝士、辣肉腸、火腿、墨西哥辣椒、BBQ醬。pizza偏辣,拉絲芝士非常誘人,而且係簿脆底,口感啱啱好。好味過pizza hxx或pxxxx hat

Lobster  Bisque

Chicken  Lollipops  with  Honey  BBQ  Sauce

齋聽餐廳嘅名字就知道Pizza係佢哋嘅主打,所以我哋叫左BBQ Lover Pizza。有成八大件,topping有芝士、辣肉腸、火腿、墨西哥辣椒、BBQ醬。pizza偏辣,拉絲芝士非常誘人,而且係簿脆底,口感啱啱好。好味過pizza hxx或pxxxx hat 好多好多好多…
BBQ  Lover

我哋亦有叫厚切炸薯條配車打芝士及黑松露醬,賣相一流,薯條亦炸得非常香脆,配上黑松露醬更滋味。
Baked  Thick  Cut  Fries  with  Cheddar  Cheese  &  Truffle  Mayonnaise

結帳嗰時仲以為今餐好貴,因為我哋都叫咗幾多嘢食,點知原來晚餐都係每人$200左右,以一流既食物質素同環境為大前提,價錢非常合理。下次再經過中上環嘅時候,一定要再嚟試吓其他關於龍蝦嘅菜式,或者其他款式嘅Pizza!

2018-01-29
$210 (Dinner)
Lobster  Bisque
BBQ  Lover