2019-02-15
經過尖沙咀apple 隔離有橦大廈好多人企起樓下,原來有好多間食店,我睇open rice見到六合小廚都幾多好評就試一試。見到人地食個蒜蓉蝦蒸腸粉好吸引,原來係下午茶2點至6點新推出,$56又唔貴喎,平時蒜蓉蝦多數烏冬,陳村粉或粉絲底,腸粉又真係第一次試。個腸粉好滑但又有咬口,唔會過淋散晒,配埋個海鮮豉油,好夾,蒜蓉都好香好味,食完都唔會好口渴。另外點左個六合牛四寶麵,有牛腩、牛根、牛肚、牛腸 $78,都幾貴,唔算太大碗,不過六合牛四寶好好食,特別係牛肚,食到裡面粉粉地。食麵配個郊外油菜最好不過,菜心就煮得淋左少少,但幾岩我。見好多人有食秘制蜜椒土豆牛腩粒 $108,我又試下,個秘制蜜汁好正,蜜糖甜甜地,好似燒野食咁,薯仔外脆,裡面就起沙,好味。反而牛腩粒就無咁出色,如果係牛仔骨或牛柳粒會仲好味。仲叫左2杯飲喎,一杯凍檸茶,一杯熱柚子蜜。總括呢間六合野食好食,有水準,可惜地理位置關係,就唔係太多人認識嚕。
食麵配個郊外油菜最好不過,菜心就煮得淋左少少,但幾岩我。
仲叫左2杯飲喎,一杯凍檸茶,一杯熱柚子蜜。