2018-02-13
到了年尾的時間,又係相約同事朋友們聚一聚的時間啦!今次我們一起食好西,到了大角咀搵食去!由於我們大家都是黑松露的super fan,我們做完資料搜集後就選了金船長餐廳啦!招牌大大的,很容易就搵到啦!當然一座低就要睇下食咩啦!黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza~我們就是衝著這款pizza來的,當然冇令我們失望啦!pizza內夾滿滿的黑松露醬,香氣撲鼻!面層用芝士的外皮封著,增加味覺享受!而且它有三種食法,我最愛就沾上提子味醬汁,甜甜地更開胃呢!香煎法國鵝肝(3安士)蘋果沙律~另一邪惡的選擇,厚厚的鵝肝煎得呈金黃色,入口即溶,相當肥美!甜甜的蘋果沙律剛能中和油膩感!十分合襯呢!三文魚比目魚伴白酒忌廉汁~賣相十分有氣勢,當然同樣有實質啦!同樣外面煎得香口,內裡魚肉嫩滑!忌廉波菜~菠菜上索滿了忌廉酒,十分rich 而且令菠菜更加滑嫩呢!食完主菜當然要食甜品先美滿啦,選擇繁多,花多眼亂!金船長梳乎厘(原味)~只看見脹鼓鼓的形象,已幸運萬分啦!梳乎厘打得十分輕身,入口細膩,甜度適中。今次我們真的是沒有選擇錯呢,主菜及甜點同樣出色,過了滿足的一晚!
招牌大大的,很容易就搵到啦!
當然一座低就要睇下食咩啦!
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza~
而且它有三種食法,我最愛就沾上提子味醬汁,甜甜地更開胃呢!
香煎法國鵝肝(3安士)蘋果沙律~
三文魚比目魚伴白酒忌廉汁~
忌廉波菜~
菠菜上索滿了忌廉酒,十分rich 而且令菠菜更加滑嫩呢!
食完主菜當然要食甜品先美滿啦,選擇繁多,花多眼亂!
金船長梳乎厘(原味)~