2023-05-06
鈴 · 鮨刃最近推出一週年感謝祭,喺Openrice可以用八折購買「柏」廚師發辦午市套餐及「榊」廚師發辦晚市套餐🤩 今個weekend就特登去上環享受一餐高質嘅omakase!! 「柏」廚師發辦午市套餐 $780 (八折後$624)前菜: 梅貝,日式小棠菜,蝦角梅貝肉質鮮美細膩,甘脆嫩滑,含有豐富蛋白質,十分有營養👍蒸物: 茶碗蒸時令刺身: 深海池魚,太刀魚,北海道銀鱈魚3款刺身我都喜歡,特別係池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香細膩,滿口都係魚油甘香,令人齒頰留香料理一品馬友魚一夜干馬友魚鮮甜味美,魚肉細嫩少骨😬 一夜干嘅煮法,更能突顯馬友魚嘅鮮味及其本身嘅細緻,咬落魚皮香脆魚油溢出,絕對係反璞歸真嘅味道壽司九貫: 介紹以下印象最深刻幾款🤤伊佐木伊助木肉質鮮甜脂肪豐腴,肉質白裡透紅。口感爽口又不油膩,風味極佳帆立貝帆立貝口感彈牙,味道鮮甜,巧妙地選用竹炭鹽,令鮮味更有層次金目鯛鯛魚外皮微微燒過,特別惹味,魚肉細緻鮮甜。每年5月,日本下田沿海地區係盛產最多金目鯛的地方,唔怪得肉質咁細緻肥美! 中拖羅來自鹿兒島既中拖羅肉質甜美,脂膏豐腴,融化喺舌尖之上,入口即化令人食指大動赤海膽味道濃厚甘甜,濃烈
「柏」廚師發辦午市套餐 $780 (八折後$624)
前菜: 梅貝,日式小棠菜,蝦角
梅貝肉質鮮美細膩,甘脆嫩滑,含有豐富蛋白質,十分有營養👍
蒸物: 茶碗蒸
時令刺身: 深海池魚,太刀魚,北海道銀鱈魚
料理一品
馬友魚一夜干
壽司九貫: 介紹以下印象最深刻幾款🤤
伊佐木
帆立貝
帆立貝口感彈牙,味道鮮甜,巧妙地選用竹炭鹽,令鮮味更有層次
金目鯛
中拖羅
赤海膽
味道濃厚甘甜,濃烈嘅鮮甜味刺激味蕾,配上脆卜卜嘅紫菜,口感好豐富
車海老壽司
來自熊本縣嘅車海老,肉質彈牙飽滿,味道鮮甜。蝦肉嘅長度係壽司飯嘅幾倍,每啖都係享受😎
海鰻壽司
海鰻口感軟綿,肥美且充滿鹹鮮香味,口感很滑,簡單鮮吃已經好一流
麵豉湯、抹茶紅豆布甸
最後仲有湯物同甜品,香濃抹茶布甸配上粒粒飽滿嘅紅色,真係perfect match🫶