2K
2009-10-24 6 views
23-10-2009是日飯癮又起, 又想食燒味, 睇了食友 FoodieWil 的乳豬飯食評覺得幾吸引, lunch 捨阿爸介紹的老字號「楚記」, 嚟到蘭芳園對面的呢度試試.見隔嚟位的叉燒油雞賣相麻麻, 唔雙併了, 簡單叫了乳豬飯 ($38)... 等了近 15 分鐘先有得食, 正想暗罵之際, 點知 6 件乳豬係十分熱辣, 似乎係新鮮出爐喎 皮唔薄但十分香脆, 肉就多瘦少肥, 但食落好嫩又 juicy, 蘸點乳豬醬, 好食喎 白飯較乾身, 份量好多, 但因為無「加色」, 就咁食有 d 難度, 唯有問老闆阿叔要碟蔥油; 而拌勻後, 當然油潤得多, 不過我覺得 d 蔥油唔夠香, 可惜.坐了「窄」一點嗰邊鋪 (i.e. 較近半山電梯嗰間), 環境較暗, 衛生一般, 食完快閃好了.放低 $38, 食了不錯的乳豬又食了好多飯, 幾滿足 不過行行吓, 飯癮止了,「飯氣」就開始「攻心」, 又要搵地方飲咖啡... (待續)
23-10-2009

放低 $38, 食了不錯的乳豬又食了好多飯, 幾滿足
新鮮出爐
跟乳豬醬及 (另 request 的) 蔥油
2009-10-23
$38 (Lunch)
新鮮出爐
跟乳豬醬及 (另 request 的) 蔥油