2011-06-19
這間飯店已經光顧好幾次,還記得第一次到富記,印象係人客多,菜式方面較特別,又其係招牌菜『法式片皮雞』,所以之後同老公都會帶朋友到來品嘗,亦可滿足自己對『法式片皮雞』思念,而今次又『掛念』起來,便相約家人共五人去食晚飯!今晚客人並不多,我們五人坐於圓形梳化位,位於餐廳較入位置,附近以四人枱為主,設有咕給客人,而門口位附近就圓枱/大圓枱! 家人看了餐牌覺得菜式種類算多,而且仲有『富記特別推介』,我第一時間便點了至愛『法式片皮雞』,哈~‧講真的,若果富記沒有這道菜我未必會想起這間店子!點了五道菜(ニ道特別推介)及一道前菜!味道有點辣,名副其實怪味手撕雞!脆皮雞脆麵包之間夾上鵝肝醬令到口感更豐富,更美味! 富記特別推介之一.. 鐵板海鮮豆腐..熱辣辣,有魷魚,蝦,豆腐好滑,原來底部用打勻雞蛋做底,保護材料唔會粘底富記特別推介之二...冰山士多啤梨骨...好好味,第一唔酸,第二肉質夠腍,而且配少少沙律醬及士多啤梨一齊食good~ 金沙焗蝦每次都order,但今次分量比較少,油泡蝦加上鹹蛋,當然好味! 這個焗飯MINI~只夠1~2人份量,但用整個木瓜去焗加上葡汁味道偏甜,剛好
點了五道菜(ニ道特別推介)及一道前菜!
味道有點辣,名副其實怪味手撕雞! 脆皮雞脆麵包之間夾上鵝肝醬令到口感更豐富,更美味!
富記特別推介之一.. 鐵板海鮮豆腐..熱辣辣,有魷魚,蝦,豆腐好滑,原來底部用打勻雞蛋做底,保護材料唔會粘底 富記特別推介之二...冰山士多啤梨骨...好好味,第一唔酸,第二肉質夠腍,而且配少少沙律醬及士多啤梨一齊食good~
這個焗飯MINI~只夠1~2人份量,但用整個木瓜去焗加上葡汁味道偏甜,剛好配搭木瓜,給一種新鮮感,但份量真的太少$78 附送木瓜雪耳 糖水,味道可以能接受,我覺得温度出問題,因為糖水是微暖....不熱不冷的中式糖水並不是好糖水!
最後能夠令我回味而吸引的一道菜仍是法式片皮雞 !