又到咗Happy Friday,兩小口再次岀動遠征覓食🤞🏻先前睇雜誌介紹,西環嘅十二味有一鍋兩食。因為自從喺上海食過酸菜魚之後,發覺連平時唔食魚嘅我都開始慢慢愛上左。最大原因一定係因為冇骨,而且經過調味之後,魚肉唔腥不特止,啖啖肉非常軟滑。由於男友未食過酸菜魚,怕佢接受唔到,一鍋兩食就啱曬我地😎一去到好full下,好彩我地有訂枱,order咗半椰子雞鍋同酸菜魚鍋各半客。再加d配菜同必食嘅紅糖糍粑,已經令我地捧住個肚走🤣酸菜魚鍋,酸菜同湯底嘅味道好夾,唔算油膩,魚肉雖然切得夠薄,但唔會話一夾即散,食落細滑,不帶半點腥酸,最重要係全餐都無食到有骨😻。拎黎淥冰豆腐好味到不得了,盡吸曬湯汁嘅精華☺️椰子雞鍋湯底清甜,味道香濃嘅程度男友覺得係用椰青水煲成👍🏻放埋隻雞落去一齊煲,忍唔住係開動之前裝咗碗湯嚟飲返碗。椰子肉起初爽脆有椰香,食到後期就香滑滋潤,雙重口感🥥。清甜嘅湯底用黎淥菜就更加帶岀蔬菜本身嘅甜味,令呢一餐頓時變得有營健康🥗甜品方面🥠記得第一次食紅糖糍粑係响深圳麻辣火鍋食到嘅,看似簡單嘅食材但係喺製作上都頗花功夫。呢道四川傳統小吃,用上糯米、黃豆粉配黑糖漿食,外面脆口,內裡軟糯Q彈,關鍵在

拎黎淥冰豆腐好味到不得了,盡吸曬湯汁嘅精華☺️

甜品方面🥠記得第一次食紅糖糍粑係响深圳麻辣火鍋食到嘅,看似簡單嘅食材但係喺製作上都頗花功夫。呢道四川傳統小吃,用上糯米、黃豆粉配黑糖漿食,外面脆口,內裡軟糯Q彈,關鍵在於佢唔會太痴牙,而且冇油溢味,一條又一條接住食根本停不下來!👍🏻👍🏻

呢一餐真係好滿足,香港終於食到好味酸菜魚,與其返大陸同人迫,不如簡簡單單坐程車去十二味食好過啦🎈
2019-01-25
$300 (Dinner)
  • 紅糖糍粑
  • 酸菜魚鍋