1K
2021-06-30 64 views
今日星期日, 約了表哥晚飯.  大家話今晚對自己好一些, 找間喜歡的餐廳食晚飯.行經, 知粥嘗樂, 店名幾吸引.     我 提議食粥清清腸胃.看見油炸鬼, 牛利酥, 煎堆, 剛剛炸, 好香脆.端午節已過,   粽子仍然吸引.   於是決定入內搵位. 餐廳座位整齊清潔, 不同一般粥品店.餐牌印刷清晰, 精品砂鍋粥  熱賣有五款,  $78~138. 有雞, 海鮮, 田雞.  我點了沙巴龍躉粥 ,  小鍋是兩人份量. 也有中鍋.精選晚餐, 有八款  A ~ H  價錢由 $60 ~ 92,  配羅宋湯, 白飯, 飲品.  或連沙律.  好抵食.尚有其他小食, 常餐, 咖喱.   食物選擇多, 適合各人喜好, 這真是間好進取的粥店.另一頁介紹, 粥品, 甜品, 油器.砂鍋沙巴龍躉粥   送來了. 用砂鍋盛載的粥夠保溫.  小鍋兩人分嚐剛剛好.沙巴龍躉新鮮味美, 厚切有數件, 放入大量蔥段, 好香口.粥底用上魚湯熬製, 又綿又滑, 無腥味,  粥底好鮮甜, 又不會漿口,  我們 特愛鮮香魚味.不一會兒, 晚餐 火山石燒美國特級肉眼扒的 羅宋湯送到.  湯夠熱,  味道酸甜甜恰好,  唔錯.火
看見油炸鬼, 牛利酥, 煎堆, 剛剛炸, 好香脆.

端午節已過,   粽子仍然吸引.   於是決定入內搵位.
餐廳座位整齊清潔, 不同一般粥品店.

另一頁介紹, 粥品, 甜品, 油器.
砂鍋沙巴龍躉粥   送來了.
用砂鍋盛載的粥夠保溫.  小鍋兩人分嚐剛剛好.
沙巴龍躉新鮮味美, 厚切有數件, 放入大量蔥段, 好香口.
不一會兒, 晚餐 火山石燒美國特級肉眼扒 羅宋湯送到.  湯夠熱,  味道酸甜甜恰好,  唔錯.
火山石燒美國特級肉眼扒, 伴有洋蔥,  牛扒大大件, 跟餐有牛扒醬汁, 沙律和白飯.
店員提醒石燒熱度足夠, 小心燙手.
沙律, 有青椒, 洋蔥, 車厘茄,  配菜爽口夠新鮮.  胡麻醬好醒胃.
表哥話肉眼扒肉質柔軟多汁, 牛味濃厚, 有脂香,
可在石燒板上煎至自己喜歡熟度.   粥品店有好食牛扒, 而且價錢吾貴, 實在令人驚喜

我喜歡的 三杯雞石鍋 也送到.  配羅宋湯和白飯
石鍋非常熱, 到檯時已聞到香味.
雞件份量多,  肉質軟滑少骨,  調味一流, 有爆香蒜頭, 薑, 蔥, 指天椒, 足料.
雞件嫩加上微辣, 十分好食.
醬汁惹味送白飯至好.    這個小菜超值.
跟餐飲品, 可以叫 現磨豆漿, 低糖有益, 有冷和熱,
我們叫了熱的.   加少少糖,   這個晚餐吃得好滿意.  我們會再來.
$130 (Dinner)
  • 砂鍋沙巴龍躉粥
  • 火山石燒美國特級肉眼扒