2017-12-12
今晚去咗跑馬地食咗個fine dining, 為朋友慶祝生日!先食餐前包點, 麵包用咗唔同嘅小麥精製而成, 有唔同口感, 外脆內軟,配埋橄欖油一齊食, 滋味無窮! 麵包外脆內軟熱辣辣 Burrata cheese忌廉芝士burrata cheese。一個似布袋模樣的芝士伴在蕃茄旁,美味就是咁簡單, cheese非常軟滑又帶一點點韌性, 奶香味非常的濃郁, 配上新鮮甜美的蕃茄自然好吃Sea urchin risotto, 食肉類菜式之前, 先黎的是澱粉質菜式, 滿有咬勁的意大利飯加上甜香味十足的海膽, 吃起來有濃郁的海膽鮮味Mackerel piperade, 有洋蔥、青椒同煸炙的番茄, 配搭mackerel一齊, 入味非常, mackerel外酥內軟嫩,幾乎吃不到纖維感,肉質紮實又不乾,簡單用甜椒醬調味就讓人非常喜愛Iberico pork, 聞起黎散發一股橡子的芳香,煎得香口的, 入口後配著略有嚼勁的口感,感覺每嚼一口就有一些脂肪在口中融化Baba with rum, baba泡過RUM, 濃濃酒香散發出來,配上一些topping, 令我真係體驗到法國甜點的魅力Tiramisu, 味
Burrata cheese
Tiramisu, 味道並不是一味的甜, 香、滑、甜、膩、柔和中帶有質感的變化,大滿足!