難以想像一家餐廳完全無餐牌都可以做到客似雲來,仲要係愈夜愈精彩!英記油渣麵一向是大角咀出晒名嘅油渣麵,由舊舖做到新舖依然咁多人每次去到阿姐都只會問兩句:幾多位?大定細?呢兩句「名言」簡直係英記通關密碼,識唔識答就已經可以知道你係唔係熟客!首先講下油渣麵,油渣名副其實係炸完豬油嘅渣相傳幾十年前,啲人好窮無錢買肉,啲廚房佬又唔想浪費食物就會將肥豬肉炸晒啲油後,將啲渣加麵平價賣畀人所以正式嘅豬油渣係唔會肥,亦無咩油,只係仲有小小油香味加上冬菇、莞茜、蔥、菜莆同好似上海粗麵既麵條,就係一碗正嘅油渣麵而英記油渣麵:湯底:鮮甜,有冬菇味油渣:水準飄忽,第一次食嘅時候炸得好乾身,好有油香而唔肥,可惜今次唔知係咪太多人去,炸唔切油,個渣唔夠乾,仲有小小肥肉麵:喜歡粗麵嘅人都會鍾意,每條都係四四方方,比較硬身,如果鍾意腍身麵就可能要同阿姐講聲另外,可能一麵唔夠走天下,依家英記推出小食,當晚有炸芝士腸同雞翼,我只係試左芝士腸,普通嘢,但當多個餸都唔錯,而且好平$5有5條,同行人亦叫多一份油菜,價值$11如果行過大角咀,想簡簡單單食一餐,或者你有選擇困難症,可一戰!

每次去到阿姐都只會問兩句:幾多位?大定細?

首先講下油渣麵,油渣名副其實係炸完豬油嘅渣

相傳幾十年前,啲人好窮無錢買肉,啲廚房佬又唔想浪費食物

就會將肥豬肉炸晒啲油後,將啲渣加麵平價賣畀人

所以正式嘅豬油渣係唔會肥,亦無咩油,只係仲有小小油香味

而英記油渣麵:

湯底:鮮甜,有冬菇味

細碗油渣麵
2016-11-12
$30 (Dinner)
細碗油渣麵