2017-07-16
唔知點解甘多任食餐聽都叫漁,或者餐廳名稱總會有個「漁」字....漁可能代表了豐富的新鮮海產,意識上有好多好多好正的剌身同海鮮食,確實漁之部屋有不同類型的海鮮選擇,例如:牡丹蝦、三文魚、鮑魚(每人送1客?)、松業蟹腳(非常非常甜同鮮,我地直頭食完又再食!!!)、油甘魚、拖羅(好似其他餐廳都係叫吞拿魚,這裡是否取用更靚的部位/質素比客?)、希靈魚、象拔蚌(堅係其他餐廳見到呢個選擇)、帶子、青口等等以我為首的三劍俠成日出去試新餐廳架,呢間又唔係叫好新,不過就落係將軍澳到,唔多會過去食,見有人話OK,我地就去試下了...你知啦,女仔多野拎係人都知,餐廳都叫貼心,每張櫈都有個儲物格,雖然餐廳又唔係特別大,甘我地至少都有足夠空間去食野,唔駛驚個袋唔知放邊好呢度選擇都叫多,睇唔出會十幾款類別比你選擇,每個類別都有特別選項,總之唔係好似出面D行貨甘,我地都幾欣賞,對了!侍應都唔錯,安守本份,會提下我地話夠鐘啦,又唔會走單,我地唔駛食到成肚氣。連我都忘記了前菜沙律有D咩了,樣樣都叫下啦,以為叫一份的份量都係一個碗仔,點知一黎就成大碟甘,所以大家要醒醒定定,唔好浪費食物,對了!呢個是魷魚嗎? 或是海哲?
飲品都唔錯,女仔最喜歡飲野傾計,至雖呢度要限時,否則試飲特色飲品,摸下杯底都幾好!解茶、韓國的檸茶,仲有梅酒添,梅州那個甜甜的、帶小許酒味都幾岩女仔飲
食下刺身、食下小食..牛油粟米、焗磨茹、枝豆呢D食極唔飽肚的野就最岩我地一班女仔叫了~~~只不過太多牛油,令人覺得好邪惡,好肥~~
花之戀普通,但其他軍艦、燒物、揚物等都令我有意外驚喜,除了樣得之外(一睇唔會覺得係HEA做),味道當然是可以接受的。
見到刺身飯,真係抵讚的,十足十係出面幾十蚊一碗完整的刺身飯,色彩繽紛,足料,唔錯唔錯!
奇妙脆脆係紫菜變雪糕筒甘,係好得意既,但味道普通。
最後,一定叫甜品,甜品就是女生的最愛,有兩個名牌子雪糕可叫,又有韓國密瓜味雪條,是晚非常滿足。