2016-02-07 767 views
今年竟然尚未打過邊爐,癮起當然要相約了兄弟們一起去打返個邊,兄弟說跟同事來過感覺不錯。愛蟹的我早就在等他們時被門口的花甲蟹鍋相吸引左,所以毫不猶豫就選了這個湯底。上檯後真有大大隻蟹,竟然沒有圖片與實物不符。不過講得係花甲蟹鍋,當然不只蟹還有花甲,非常足料我地4人食極都仲有咁,一問之下原來有成兩斤。原來係用個兩斤花甲煲出來,所以個湯底非常鮮甜,我足足飲左幾碗。 雖說有4個大男人,但大家食完個湯底之後都已經幾飽下,所以都無叫好多野食。 叫左碟廣島蠔同美國安格斯肥牛就收手了。 廣島蠔肥大肉厚,鮮甜之外還食到淡淡的海水味。 這個價錢的安格斯肥牛來的數量比想像中多,肥瘦亦適中,入口不致太油膩。 呢種又凍又落雨既天氣同一班兄弟天南地北打住邊爐吹住水真係好開心。
2016-01-19
Type of Meal