2018-02-21 378 views
天氣實在寒冷,但我哋一行五人又好癲, 要感受海邊食好西嘅瘋狂. 其實係早就約好,因為大家都難約,即使係寒風凜凜,仍然風雨不改!今日去食嘅係鯉魚門嘅三家村。地點最好當然係自己揸車前往,又或者去西灣河乘坐渡輪到達,三家村水產旁邊,就是三家村渡輪碼頭。但我哋揀咗MTR步行約20mins前往。風繼續吹….. 餐廳主要以木材竹紙裝飾,營造出簡樸又有復古嘅感覺。呢度主打浜燒海鮮, 更有刺身、日式小食等等供應, 而且仲有好多不同種類的日本酒,是一間多元化、款式多, 偏向日式既餐廳。 聽講話黃昏時候前往,更有機會一邊用餐,一邊睇到海景、日落景色。夜晚就可以欣賞到港島東嘅夜景與海景。 餐廳位置闊落,門口位置可以見到擺放魚缸同冰櫃,擺放香港不常見的日本海鮮,比如岩手石蠔,大花竹蝦、花金古、阿拉斯加蟹、日本北寄貝,馬刀貝各款貝殼類等,客人可以親自去揀選,明碼實價。開餐啦……… 池魚這種池魚是深海魚來的,肉很厚,用來清蒸,香煎或紅燒都很不錯。今次我哋食嘅係烤魚,美味可口嘅照燒池魚烤至香酥,食前滴上檸檬汁會更惹味! 牡丹蝦刺身極品海產,艷若牡丹的蝦中珍品,做刺身的絕佳美味.牡丹蝦以生為食,蝦肉肥碩,極富

開餐啦………

池魚

牡丹蝦刺身
極品海產,艷若牡丹的蝦中珍品,做刺身的絕佳美味.牡丹蝦以生為食,蝦肉肥碩,極富彈性,鮮爽無比,甘甜濃郁,餘味悠長。蝦頭一樣可以食,我哋選擇將蝦頭炸酥脆,朋友仲可以成個蝦頭食剩對眼……可見美味之處,更多嘅文字都形容唔到嘅美味,只有食過先感受到!!!

香炸白飯魚干
是夜吃了日本漬物拼盤、麵豉伴青瓜作頭盆,爽口又開胃。刺身有活帆立貝和花竹蝦,新鮮美味,蝦頭還可炸來送酒。另點了炸白飯魚干,非常香脆,送酒一流。整晚最有驚喜莫過於呢款炸物, 表面不會油膩而且乾身, 一咬之下脆得有聲, 很香口, 點少少沙律醬食, 令味道更加昇華。

天婦羅拼盤
拼盤裡面有大蝦、日本紅薯、花菇、蓮藕、孔雀開屏似的就是麺了。大蝦紅薯不錯,味道適中。但不能吃多,吃多稍感油膩!

岩手縣巨石蠔浜燒$168/4隻
即捕即食就叫浜燒,帶海濱風味,又完全帶出魚的新鮮美味。三家村水產有專人幫你燒,不用加調味料,只加自家製的木魚水作調味,保留原有鮮味,極具風味。人均長壽的日本,在調味中鮮少用味精,日本享用了世界優選的木魚原料,作為常用的調味品。

雜錦海鮮粥
有點像潮州粥,米粒分明,口感十足。又有D似蒸汽海鮮窩嘅粥底,會有夾雜住蝦、蟹和其他貝殼類海鮮嘅精華,味道適中,會有飽肚感!

總體感覺係三家村水產價格中上,但食物質素唔錯,菜式比較精緻。節日慶典間中食一次亦都可以接受。