2012-01-18
呢餐飯, 一個月前已急不及待訂位點知女友臨時上海公幹, 佢冇得試4連三星的中菜廳的實力不過受惠ge係喺澳洲放暑假ge表弟, 做表哥當然想請佢食野la, 係澳洲冇啖美食我同表弟早到, 侍者已立即問我喝什麼茶(每位25元), 聽完佢講之後, 想試龍井, 唔想飲普洱咁濃ge茶訓唔到淡淡的茶香, 水很滾, 喝一口, 滑進喉嚨深處, 舒服, 跟陸羽不相伯仲點菜, 是我壽星仔發辦, 不過是遵照了各食家的推荐, 一定沒死主菜前還是有每一道免費前菜花枝丸很爽, 彈牙, 墊底的那塊東西十分脆口, 像剛剛炸好一般, 新鮮醬油碟精緻得很, 每款醬油都有小匙, 西餐的sophisticated, 但味道並不強烈, 加上我也不喜愛食餸蘸醬油呢個名成日都唔識點讀, 加上各食家指定菜式, 一定要試, 龍=蝦, 帶=帶子, 玉梨=啤梨, 食落真係香、脆、爽、鮮、密梨香, 面脆, 蝦膠爽, 帶子鮮, 口感綿密! 果然係名菜 (180元)鴿腿肉較多, 肉質鮮嫩, 但兩老嫌冇肉食, 太細隻 (100元一隻)呢個煲聽個名冇諗到佢會有鮑魚, 同埋佢將魚肚擺上菜名上, 有其原因, 因為魚肚當真奪得該菜的最佳位置! 咬落去, 牙齒
點知女友臨時上海公幹, 佢冇得試4連三星的中菜廳的實力
我同表弟早到, 侍者已立即問我喝什麼茶(每位25元), 聽完佢講之後, 想試龍井, 唔想飲普洱咁濃ge茶訓唔到 淡淡的茶香, 水很滾, 喝一口, 滑進喉嚨深處, 舒服, 跟陸羽不相伯仲
主菜前還是有每一道免費前菜 花枝丸很爽, 彈牙, 墊底的那塊東西十分脆口, 像剛剛炸好一般, 新鮮 醬油碟精緻得很, 每款醬油都有小匙, 西餐的sophisticated, 但味道並不強烈, 加上我也不喜愛食餸蘸醬油 呢個名成日都唔識點讀, 加上各食家指定菜式, 一定要試, 龍=蝦, 帶=帶子, 玉梨=啤梨, 食落真係香、脆、爽、鮮、密
梨香, 面脆, 蝦膠爽, 帶子鮮, 口感綿密! 果然係名菜 (180元) 鴿腿肉較多, 肉質鮮嫩, 但兩老嫌冇肉食, 太細隻 (100元一隻) 呢個煲聽個名冇諗到佢會有鮑魚, 同埋佢將魚肚擺上菜名上, 有其原因, 因為魚肚當真奪得該菜的最佳位置! 咬落去, 牙齒咬幾深, 就幾深, 唔會kick住(即太鞋口), 唔會跣(太薄, 冇口感), 感覺就係咁實在, 雖然看到不是高級魚肚, 但蘸左鮑汁茨, d汁係口腔內流動, 鮮濃, 不禁用匙喺個煲度整一羹, 擺入口再次品嚐! (600元) 汁濃肉軟滑, 但厚切, 不會入口即溶, 好讓你慢慢感受和牛面的香味 (300元) 第一次食到個炒飯, 米飯唔爛, 分開的來唔硬, 很鬆, 但不是散的, 很難形容, 總之係第一次咁正, 香氣撲鼻, 配料是啥重要嗎 飯就是主角!!!!! (260元)
由於本人生辰關係, 少不了自攜蛋糕 跟侍者飯前說好飯後吃蛋糕後, 飯後就立刻送上點好蠟燭的蛋糕, 為本人說聲生日快樂,送上祝福, 雖則這是機械式的動作, 但也被感動, 誠懇地跟他們說謝謝, 吹完蠟燭, 他們也隨即為我們切餅, 也毫不偏差地, 自動送上有字牌的一件蛋糕給我, 味道呢........還是tony wong適合香港人, 朱古力太甜了, 太膩, 但咖啡味濃, 不錯, 餅底很脆, 新鮮, 才不致太失望 (288元)
除了一句生日快樂外, 還有點實際回應吧, 就是餽贈一籠壽包, 侍者送來道 "意頭嘛" 但我仍覺得這是一份心意, 大可以不送, 大可以收到切餅費, 還有, 壽包的擺法是充滿"意識形態"的............. 尖向天的是傳統白蓮蓉, 橫放的是麻蓉, 淡淡的蛋黃混入其中, 個人較喜愛麻蓉餡, 不是黑芝麻, 太濃烈, 白芝麻的香令人覺得蓮蓉不會太膩....但有些包身有點硬......有點厚.....美中不足 桂花清香, 但咬下去有明顯魚膠粉味, 還是那個酥夠香脆鬆化
看圖會發明每道菜的件數是每人可平均分的, 這個細節他們也能做到, 令我感到欣喜, 侍者殷勤, 不疾不徐, 帶點笑容為我們奉茶上菜, 真是其他地方不能遇見的, 加上醉人的維港景色, 教人難忘的一頓晚飯!