2020-10-11 1894 views
Kazuki可謂第一代以青嵐抹茶甜品打響名堂嘅小店,之前試過佢嘅千層蛋糕覺得幾出色,今年喺云云茶味月餅中揀左佢地嘅出品。我臨近中秋先拎貨,趕唔切出post,有興趣嘅下年可以留意下,通常會有早鳥優惠。 🥮三茶月餅喺雪櫃令出黎就食得好方便,外皮口感同豆蓉冰皮相近,室溫放一陣内餡會似生朱古力,無咁黏口。一盒有抹茶、焙茶同伯爵茶每款各二,望落三款嘅色澤都好深。青嵐抹茶一如以往地濃,啱啱入口時微苦,伴隨餘韻悠長嘅回甘。焙茶味亦以苦味偏低宇治茶粉製成,但唔代表濃度唔夠,濃茶控食完非常滿足。而伯爵茶則用上法國品牌Mariage Frères嘅岀品,餅皮會見到茶葉碎,店家話會食到佛手柑嘅味道,我覺得仲帶啲花香味,三款中佢嘅甜度最高,我覺得抹茶表現最出色。

🥮三茶月餅
三茶月餅