2024-11-24 182 views
香港終於有點秋意,於是約了平時只會在各大商場shopping的姊妹來一個入門版的郊遊樂。從馬料水出發,乘坐客輪到茘枝窩,聽聽原居民講講歷史,看看那裏的客家屋羣,一些原居民更將自己的祖屋短期放租給想一試田園生活的城市人。從茘枝窩再繼續前進,大約四十分鐘就到我們計劃午餐的三椏村,預計午餐完回程茘枝窩就可以乘坐三時半客輪回馬料水。事前做了點功課,三椏村只有三家人居住,亦各自經營自己的客家菜館,在沒有心水程況下,決定看看環境再算。我那兩個港女姊妹,一看到x益蜂場外貌就say no,那時已經差不多一點,沒有辦法,唯有去第二間叫福x,外貌係typical 鄉村菜館,冇話好唔好,但小姐們覺得嘅然嚟到,不如睇埋第三間再決定,於是我地行多五分鐘,就到咗綠悠遊。一句講曬,好彩行多五分鐘,加上佢地嘅環境同食物都有八十五分以上,有禮貌嘅招呼,知道我哋仲要趕船,靜雞雞幫我地叫廚房起菜先,等我地可以有四十分鐘享受我地嘅午餐,謝謝!
2024-11-23
$130 (Lunch)