2008-10-03 20 views
相比我另一個cova的tiramisu蛋糕這個較為輕怡,冇咁肥膩,怕食cheese同cream那幾位都覺cova那個tiramisu 較heavy~我食慣dessert的人當然會欣然受落,其餘幾位冇我食甜品食得咁狼死的人固然鍾意a1這款cake。不嬲都鍾意食藍苺cheese cake,恕我這個呃飯食的傻人嘗試評這款蛋糕。這款蛋糕不肥膩的關鍵除了在於蛋糕中間那層係主要以典型的baked cheese cake為主,既然係焗自然少了cream cheese的飽膩感,亦因為藍苺餡不像坊間一般的藍苺cheese cake有理冇理都鋪層由blueberry 果jam開成的藍苺醬汁起碼又少左份甜耶耶。但真材實料的原材料藍苺難得沒欺場,粒粒都「實的的」圓碌碌很juicy,不像一般超巿的藍苺買時要碰運氣,不然有些會愜或稔bat bat~今次藍苺味道甜甜酸酸,開胃之餘食埋個餅都唔漏!幸運的是個餅令我最開心又係中間冇鋪層jelly餅層或玻璃果jam餅面,個餅底焗完都係輕輕簿掃一層像蜜糖乾到透明的玻璃面,極其量像女人化妝最後上散粉同highlight,個cake這樣我固然接受到。餅的最下層就是由牛油曲奇造成

餅的最下層就是由牛油曲奇造成的tart托底,咬落去剛好,唔太硬唔太稔。

這是我第一次食a1的蛋糕。

原來它整的餅都唔錯,都有80分,雖然早前我寫過篇話美心的西餅有輕微進步改變了我的偏見,但原來這個a1蛋糕味道又比我早前該篇美心西餅的三件貨式又還要好喎!雖然a1今次我唔知幾錢,但以大眾認受性來講a1的cake原來都可以不妨一試。

多謝收看。

註:其實各人都估緊個cake邊區買來,本來估黃大仙,但我又唔肯定黃大仙有冇a1,咁就揀左最近的樂富分店來寫了。不清楚詳情的項目一律三分~謝
藍苺蛋糕
Type of Meal