2017-06-25
同長老們去完養和探BB,行下行下行到這裡, 見肚餓長老們又喜歡食上海菜,就決定入來一試地方較細,已經坐滿人,我地等了約8分鐘就有位啦!內部裝置精緻,有一幅大上海外灘的圖、《滿江紅》一詩的屏風,更有蔡瀾先生的推薦《香港最好餐廳》侍應生有禮地領我地去坐位並菜單,選擇頗多,有午膳套餐,菜單都是雙語,唔怪得有數枱外籍人士食客啦!菜譜設計精美,圖文並茂,更有介紹可謂《弄堂》、《亞啦》,真係食野都學到地道方言,可能這間餐廳有四間分店,所以有好後生的QR code 意見表供食客表達意見, 一點都不老套我地點左3個午市優惠:花鵰醉雞、回鍋肉及酸辣湯麵同小籠包,每個午市優惠都包一杯豆漿及菜飯/湯麵/白飯,凍飲加2元是常識吧,不過這裡凍飲唔加錢,反而是熱飲加1元,很適合我這些無凍飲不歡的人花鵰醉雞配菜飯+熱豆漿啖啖肉D雞入哂花鵰酒味,菜飯大碗,菜粒大細適中,有口感回鍋肉配菜飯+凍豆漿材料足, 椰菜、紅椒、綠椒腍脆,豆干,豬肉片入味酸辣湯麵+凍豆漿酸中帶辣,不過唔嗆喉,麵份量多,材料都足有齊木耳、豆平,肉絲,最正的食完我地都唔口乾,證明真的無落味精,正宗住家菜小籠包皮厚薄適中,肉汁多,餡料入味豆漿大杯,豆味
花鵰醉雞配菜飯+熱豆漿
啖啖肉D雞入哂花鵰酒味,菜飯大碗,菜粒大細適中,有口感
回鍋肉配菜飯+凍豆漿
材料足, 椰菜、紅椒、綠椒腍脆,豆干,豬肉片入味
酸辣湯麵+凍豆漿
小籠包
皮厚薄適中,肉汁多,餡料入味
豆漿
大杯,豆味濃