2019-01-05 67 views
今晚遲左收工,口痕痕想去食中餐。因為工展會關係,唔想去銅鑼灣天后同人迫餐死。見好耐都無去北角搵食,就決定揸架車去城市花園果邊睇下有咩岩食。去到附近停車場泊好架車,就沿著和富道行下搵下有咩好野食。行到去添好運附近,見到有間野零零捨捨光猛,感覺好乾淨,好eye catching。我估新開無幾耐,早半年黎果陣都唔覺眼有呢間野。就行去睇下有咩好食,有上海野,有四川野,感覺良好就入去試試。就咁睇價錢,一啲都唔貴,不過唔知份量有幾多。妙齡乳鴿 $28見佢做緊特價,28蚊一隻,真係無理由唔叫。又幾好食,咸度適中,太咸搞唔掂。賽螃蟹春卷 $36賽螃蟹就食得多,賽螃蟹春卷就真係第一次聽,第一次食。食完有驚喜喎,幾得意,唔差喎。小籠包 $38一籠4隻,一人2隻。其實間間上海野都有小籠包,想知個師傅技術,試一試個小籠包便知龍與鳳。呢間師傅得丫!酸菜魚 $158見都有好多四川野食揀,無理由唔試。見佢水煮魚同酸菜魚一樣價錢,不過見酸菜魚有隻👍🏻,咁就試酸菜魚喇。出符意料嘅大碟!全部野都好入味,魚份量岩岩好,不過配菜太多,食唔晒😂螞蟻上樹 $68試埋螞蟻上樹,所以就唔叫其他粉麵飯。炒得火喉岩岩。XO醬炒椰菜花 $

就咁睇價錢,一啲都唔貴,不過唔知份量有幾多。

妙齡乳鴿 $28

賽螃蟹春卷 $36

小籠包 $38

酸菜魚 $158

螞蟻上樹 $68
試埋螞蟻上樹,所以就唔叫其他粉麵飯。炒得火喉岩岩。

XO醬炒椰菜花 $78
呢個好食,不過係油左少少。呢隻椰菜係香港少啲見到有得食。

總結,環境感覺幾乾淨,師傅手勢唔錯,價錢平,份量大。性價比一流。
2019-01-03
$280 (Dinner)