2018-02-22
年初6入馬場工作前到跑馬地揾野食,被一間叫上海弄堂既店名吸引左,弄堂其實係小巷既意思,開喺呢條小街非常配合佢既名!小店由門外到內都古色古香,令我仿如置身上海小巷的餐館!由於我去既時間係下午茶時間,餐廳仍然提供午餐選擇,其實我對餐牌內各種上海菜都十分喜歡,例如醉雞同獅子頭,都係我心頭好,不個肚仔空間有限,只能選擇一樣,唯有選擇獅子頭加菜飯,餐廳主打餃子,既然一場嚟到點都要試下,於是我亦點左個紅油炒手!獅子頭首先出場,兩大舊肉丸,非常足料,食落唔覺有肥肉,啖啖肉! 加埋d鮮甜湯汁滲晒入d肉度,每啖都有湯汁滲返出嚟!湯汁入面既菜,亦經過烹調! 煮到好軟稔,吸左少少湯汁令菜更甜!要特別講一下係碗菜飯,飯入面既白菜仲係鮮嫩,證明唔會預先整好煲左好長時間,令白菜變左黃色,菜飯有咬口,也有白菜既清甜味,份量亦十足!最後出場既係紅油抄手,辣油夠辣但唔會搶走左餃子本身既鮮甜味道,外面辣食到入面又有鮮甜味,餃子入面既肉亦煮得恰到好處,非常嫩滑! 要特別讚既係餃子既隔水工序做得很好,辣油唔會被餃子多餘水份溝淡左! 非常抵讚!