2023-01-13 259 views
Pretty, simple, artsy & tasty Japanese food filled with soul 呢間喺上環開業5個月的新派日式居酒屋,環境舒服食材講究、菜式擺盤美感十足、食物味道和水準不俗。今次朋友特地book位同我食個早嘅團年飯Appetizer酢製蕃茄 > 先付蕃茄味道像生果般清甜,墊底的啫喱清酸開胃Japanese Halfbeak Sashimi 針魚刺身> 個人頗喜歡這個白身魚刺身、針魚是緊接著秋刀魚的秋冬季魚鮮。擺盤清楚見到針魚的廬山真面目:魚身細長有著的尖尖的魚嘴,剔透閃亮的银白色魚肉口感細密彈牙,味道淡麗卻不失甜美,以餐廳特製柚子酸汁佐食能完美地帶出清爽的魚脂香Aji/Horse Mackerel Sashimi 薄切池魚> 相比針魚、池魚魚味無疑更濃味鮮,肉質緊實爽口、甘香的魚油入口齒頰留香Chika Tempura 公魚天婦羅> 來自北海道的公魚是一種高蛋白質低脂肪的海鮮,有多春魚影子味道更為細緻;師傅巧妙地以竹籤先固定公魚擺尾的樣子、蘸上炸漿時打開魚鰭,酥炸之後啲公魚天婦羅好似向住我個口咁猛游埋嚟!入口甘香

Appetizer
酢製蕃茄

> 先付蕃茄味道像生果般清甜,墊底的啫喱清酸開胃

Japanese Halfbeak Sashimi

Aji/Horse Mackerel Sashimi

Chika Tempura
公魚天婦羅

> 來自北海道的公魚是一種高蛋白質低脂肪的海鮮,有多春魚影子味道更為細緻;師傅巧妙地以竹籤先固定公魚擺尾的樣子、蘸上炸漿時打開魚鰭,酥炸之後啲公魚天婦羅好似向住我個口咁猛游埋嚟!入口甘香鬆化、魚仔細細但食到甘甜的魚春。薄薄的金黃色炸漿入口酥鬆不膩,碟底綴以綠茶鹽和岩鹽排成的川流圖案,食時蘸“燒鹽”令公魚更香口

Grilled Minced Chicken Skewer stuffed with Fish Maw
花膠地雞捧

> 食得出唔係交嚟嘅貨色。外面包著大片花膠炆到好腍好滑、一咬落去啲骨膠原很黏口,裡面的雞肉口感嫩滑有雞味亦juicy,混入的雞軟骨不會過多而搶咗地雞肉香,個香濃醬汁幾鮮味,當然個日本太陽蛋都幾香

Stewed Fried Okinawa Agu Pork Trotter
汁燒沖繩阿古豬蹄

> 女士恩物非點不可,其實男士都會大愛。「阿古豬」是沖繩的本土黑豬,呢個豬蹄用筷子一夾即開、豬皮香酥肉質軟嫩簡直係骨膠原大補給!記得試埋旁邊店家醃製漬蘿蔔,酸甜得宜爽脆解膩

Pickles
漬物

> 兩款漬物由師傅自家醃製很有心機味道天然:柚子味櫻桃蘿蔔切成花狀口感鬆化清甜不嗆喉,梅肉醃青瓜爽脆有梅清新果香

Grilled Tuna▪︎Sesame & Balsamic Vinegar
炙燒吞拿魚背肉・黑醋芝麻漬

> 黑醋芝麻漬豐富了吞拿魚的口感:炸蒜薄脆和芝麻很甘香脆口、芽蔥紫洋蔥新鮮爽脆、黑醋入口溫醇味帶甘甜後韻微酸,而燒過邊的吞拿魚皮香肉軟,整體味道很對口

5 Eggs Carbonara
- Mentaiko▪︎Uni▪︎Bottarga▪︎Poached Egg▪︎Salmon Roe
五卵卡邦尼烏冬

> 固名思意有5種蛋為主食材,分別是明太子・海膽・烏魚子・溫泉蛋・三文魚籽;用明太子醬和巴馬臣芝士燴烏冬再洒上烏魚子粉末,加入酥脆櫻花蝦、紫菜、海膽和溫泉蛋,烏冬滑溜之餘卻無滯膩感,難怪當晚見多枱客人都有點這款烏冬

Dessert
甜品

> 綠茶雪糕配櫻花白玉、柚子柿餅,幾精緻的甜品。雪糕creamy有淡淡茶甘味、紅豆粉糯白玉少甜、柚子柿餅口感有少少煙韌帶柚皮果香

Suntory Premium Gold

炙燒吞拿魚背肉黑醋芝麻漬/漬物