2016-02-18
偶然放工後的突發事件 在上環的西班牙之夜開啟我第一篇的食評之路小女子是極度懶和不願行之人所以一般公司飯局或和朋友gathering都只會選擇在公司附近 某日收工 友人提議星期五約個地方食下野吹下水 要我諗食咩我即刻上網搵附近餐廳 友人知道我脾性於是拉我走 話收工時間還早 不如周圍看看 於是在我極度不情願的情況下被她拉了上去文武廟附近 友人說由上邊開始掃落去 於是在7點幾時 我哋經過呢間餐廳 La porcina一眼望入去 餐廳只有兩台 於是我哋望咗擺係出面的menu服務員立即出來招呼 原來這間鋪2月頭先開 所以還未有太多客人友人眼神示意我 問我意見我見環境也不錯 而且人數不多 對於我哋女仔傾密計都幾好 再加上我真的不想再搵 於是決定食呢間本人有奇怪的癖好 便是無論食咩菜都要餐前飲湯 所以order咗海鮮濃湯 上來試飲後 味道未去到濃郁到遮蓋海鮮原本的鮮味 反正更突出海鮮味 值得推薦 飲完後 身體即刻暖粒粒 前菜order咗蜜糖八爪魚腸仔和黑松露金薯 八爪魚腸仔和出面餐廳不同的事 蜜糖並非只是淋在面 而是整個腸仔都充滿蜜糖味 甜和鹹的配搭 令人不停想進食 可能因為前菜 加上價錢不貴
開啟我第一篇的食評之路
服務員立即出來招呼
原來這間鋪2月頭先開 所以還未有太多客人
友人眼神示意我 問我意見
前菜order咗蜜糖八爪魚腸仔和黑松露金薯
八爪魚腸仔和出面餐廳不同的事 蜜糖並非只是淋在面 而是整個腸仔都充滿蜜糖味 甜和鹹的配搭 令人不停想進食 可能因為前菜 加上價錢不貴 所以份量較少 但味道好所以我哋都order咗兩份
金薯是我極力推薦的 明顯可以見到薯條有別與其他餐廳 是真的人手切割 而且闊度剛剛好 炸上來的金薯 口感真係非常好 而且我太急食反而熱到嘴 失了儀態還俾友人笑
兩個女仔真係食唔到太多野 於是再望menu
正苦惱時 服務員上來清理檯面 於是我問佢有咩好推薦
佢解釋佢哋呢間係以豬和甜品做為主打
並推薦了幾個招牌菜
於是我哋決定叫西班牙豬手
德國鹹豬手就食得多 唔知西班牙豬手又係咩味呢?
上到檯 真係哇了一聲 好大份 淋上去的汁還聽到咋咋聲
友人相機食完之後 我便將這隻西班牙豬手大卸八塊
特別的醬汁配上外皮酥脆 內裡柔軟的肉 口感真係只可以用正來講 不過等候時間有點長
服務員解釋是即order即焗
唔怪得入面的肉夠肉汁 因為冇翻焗又翻焗
食完野之後真係好飽 本想再order甜品 但朋友真係食唔落 唯有下次再來啦
於是我哋兩個聽住音樂傾談少女心事 順便再order兩杯餐後咖啡
為呢餐飯畫上句點。