2019-11-02
上環收工諗住同同事食碗面,見到間越南餐廳係樓下舖的,就來試下新野啦。落到樓下店面都幾闊落,地方舒適其實都好重要下,我同朋友揀左個卡位坐低,開始點野食啦。我們都點了越式生牛肉河粉,再點了一些小食,呢度的食物款式也好多,我們點了香茅雞中翼及豬肉蝦片,野飲都左杯檸檬茶及越式龍眼冰。首先講下碗生牛肉河粉,大大碗的生牛肉粉,生牛肉份量挺多的,而且肉質超好,當慢慢品嚐碗河粉時,生牛肉即使在湯裡泡了一段時間,肉質仍然是嫩滑的,超級正宗的味道。再講下個豬肉蝦片,我之前未食過這種小吃,原來豬肉碎配蝦片的口感咁得意,有香香的豬肉碎加上蝦片的脆脆口感,簡直下天衣無縫的配搭,真係值得一試。上環地方嘢食偏貴,但呢間越南餐廳都不算太貴,埋單都係200蚊內,有得食有嘢飲,十分划算,下次搵嘢食又有一個好去處啦。