2022-07-27
放假就係要嘆啦~今日又係食omakase嘅時間🥰一入到餐廳俾個裝修吸引住,天光吊住好多水藍色水晶燈,好blingbling✨唔止裝修靚,食物質素都高呢🧡連啲碗碟都好講究🙈未食飯前點左一杯餐廳自家釀的梅酒,梅味相當香濃,味道偏甜,好啱我口味😋Lunch Set 《SUZU》$880✨前菜枝豆豆腐 京都腐皮 (黑松露醬汁&三文魚子)帶子沙甸魚天婦羅茶碗蒸 (松葉蟹&蜜糖豆)✨刺身鮫鰈 : 肉身較緊實,配柚子啫喱酸酸地幾開胃,茗荷亦帶出鮮味象拔蚌:肉質爽口,點醬油&wasabi已足夠深海池魚:肉厚入口肥美而不膩太刀魚:炙燒過表面帶有油香,肉質爽嫩梭子魚:表面火炙後油香滲入魚肉,鮮甜幼嫩✨一品料理地雞花竹蝦:配上友馬山椒醬油汁味道帶一點麻辣,檸檬皮撒表面非常清香。✨壽司伊佐木:爽口不油膩,味道也很鮮甜北海道帆立貝:師傅將帆立貝拍左一下,神經收縮後,食落果然爽口啲😋牡丹蝦:配埋蝦膏 蝦膏味很濃郁,爽口彈牙😋地金目鯛:炙燒過油香滿溢,鮮甜美味中拖羅:雖然無大拖羅咁肥美,但入口仍即化 😋好甘甜白海膽:海膽顏色較淡,味道好清甜海鰻:脂肪含量較高,肉質鮮美✨甜品紫薯雪糕手工製雪糕,紫薯味濃郁,仲食到少
Lunch Set 《SUZU》$880
✨前菜
枝豆豆腐
京都腐皮 (黑松露醬汁&三文魚子)
帶子沙甸魚天婦羅
茶碗蒸 (松葉蟹&蜜糖豆)
✨刺身
象拔蚌:肉質爽口,點醬油&wasabi已足夠
深海池魚:肉厚入口肥美而不膩
太刀魚:炙燒過表面帶有油香,肉質爽嫩
梭子魚:表面火炙後油香滲入魚肉,鮮甜幼嫩
✨一品料理
✨壽司
伊佐木:爽口不油膩,味道也很鮮甜
牡丹蝦:配埋蝦膏 蝦膏味很濃郁,爽口彈牙😋
地金目鯛:炙燒過油香滿溢,鮮甜美味
中拖羅:雖然無大拖羅咁肥美,但入口仍即化 😋好甘甜
白海膽:海膽顏色較淡,味道好清甜
海鰻:脂肪含量較高,肉質鮮美
✨甜品
紫薯雪糕
手工製雪糕,紫薯味濃郁,仲食到少少紫薯粒粒
最後不得不提個廁所,一入去唔覺意bling親對眼😂🤣呢個可能係香港最靚嘅廁所🙈