2023-10-13 231 views
上次去咗TMK Rap and Roll覺得佢哋嘅fusion思維好有驚喜,今次去咗另一間分店TMK Punk and Roll亦都冇令我失望。上環嘅舖頭係樓上鋪,一入目係好有風格嘅塗鴉牆,用咗搖滾金屬主題裝修,上完樓梯轉左就會見到一架好有型嘅摩托車。店入邊有吧枱普通枱可以選擇,隨機播放唔同嘅搖滾音樂。因為今次好懶所以就叫咗配搭好嘅Mohawk Menu ($348/pp)咁就唔使煩惱揀啲乜。當日前菜有三款,分別係枝豆、大阪燒同油甘魚刺身。枝豆係泰式辣醬風味,去咗咁多間日本餐廳都未試過呢一種風味,吸引到令我一個接一個咁食。油甘魚刺身酸辣有度,上面有啲炸過嘅藜麥,口感好有層次,開胃之餘又不失風味。之後有韓式炸雞同TMK Kimchi Salad,柚子包菜沙律嘅醬汁調配得好好,鮮味帶酸辣,中和左韓式炸雞嘅油膩,味道互補。入邊仲有自家醃製嘅泡菜,偏甜但爽脆。主菜有蟹柳牛油果手卷、Chicken Ta Da、炸吞拿魚卷蟹柳卷,每種嘅口感都係啱啱好,炸物脆香,食完好滿足。最後由甜品Chocomonaka作為結尾,整體黎講每個配搭都有驚喜,味道平衡得好好,相信呢個Menu係可以食到TMK嘅精華。

• Chocomonaka
  • Hamachi