2023-12-19
一間適合慶祝嘅餐廳❤️呢間由葡萄牙人主理的餐廳,隱藏咗喺上環半山腰,行到入餐廳好似去咗歐洲咁,牆上掛咗好多外國名畫,用人像做櫈嘅設計亦好有趣,係一間第一眼會被佢吸引到嘅餐廳。鱈魚芝士烤薯仔非常鍾意呢道菜,熱辣辣嘅烤薯仔加香濃芝士,𢳂起食到一絲絲嘅鱈魚,平時嘅焗薯都係配肉類比較多,呢道菜用鱈魚製作特別之餘又好食。Half Piri Piri葡萄牙料理之一,即係烤雞,重點係個霹靂霹靂醬(Piri Piri Sauce)酸辣惹味,配肉類一流,有啲似泰式酸辣醬,個醬好食到我用嚟點埋薯條。雞肉唔係嫩滑質地,外皮烤得好香,令人食慾大增。除咗薯條、仲有飯同沙律,份量好大,兩個人食都夠,不得不提沙律嘅醬汁好開胃。喺甜品menu見到千層葡撻即刻心心眼,可惜呢一晚葡撻太受歡迎,想嗌嘅時候已經賣晒。餐廳位於上環普慶坊,平時好少行上嚟,但原來夜晚呢一帶都幾好feel,食完飯仲可以談心拍拖散吓步~Majestic Lisboa 上環普慶坊10-18號普慶閣地下2號舖
一間適合慶祝嘅餐廳❤️
鱈魚芝士烤薯仔