2023-12-20 139 views
#鏘鐵板燒日本料理 #sorriso_中西區 -今個聖誕想食鐵板燒,揀左上環呢間新開嘅,座位全部都係吧枱,對住鐵板爐,可以一邊食一邊同師傅傾計,我地午市去叫左個龍蝦二人前$1280,有加一服務費,午市比晚市平一半🤗,餐廳入面有個魚缸裝住南非鮑魚同埋龍蝦,而隻龍蝦係睇住佢由魚缸撈出😮🥗沙律以黑醋、車厘茄、椰菜製成,作為前菜,食落好開胃清新🦞龍蝦龍蝦新鮮由魚缸撈出,非常生猛,亦會比足夠時間我地打卡,再放至鐵板上將龍蝦去腸、切開,以龍蝦膏同少量麵豉去燒,食落口感爽彈🫓鵝肝鵝肝加上黑椒調味,再將多士烤至香脆,鵝肝油香滿溢配上脆多士,令人回味無窮🐚清酒煮蜆師傅會用錫紙整好個盤,再加入清酒去煮,再點火,酒味唔會太濃,蜆大大隻,煮到啱啱好熟,食落好鮮甜嫩滑🥩美國牛肉厚燒及薄燒牛肉揀左三成熟,配上金黃色炸蒜片同照燒醬,炸蒜片係用慢火生炒而成,想讚讚師傅火候控制得好好,切開真係三成熟,食落有肉汁,好好食,唔會太鹹,炸蒜片好似薯片咁香脆,增加左口感而薄燒就係包住蔥花、蒜蓉、洋蔥,完全冇油膩感之餘好惹味,食落完全唔似薄燒🍛炒飯用鹹菜蔥花櫻花蝦炒,再配上太陽蛋或者荷包蛋,毫無油膩感,個飯炒得好香,多材料喺入面
#鏘鐵板燒日本料理 #sorriso_中西區

🥗沙律
以黑醋、車厘茄、椰菜製成,作為前菜,食落好開胃清新

🦞龍蝦

🫓鵝肝

🐚清酒煮蜆

🥩美國牛肉厚燒及薄燒

🍛炒飯
用鹹菜蔥花櫻花蝦炒,再配上太陽蛋或者荷包蛋,毫無油膩感,個飯炒得好香,多材料喺入面令到個口感好豐富

🥘龍蝦麵豉湯
用一開始煮嘅龍蝦剩低嘅龍蝦頭去煲,入面有少少龍蝦肉,造型好突出

🥬炒野菜
以黑椒調味,有豆芽,香菇,紅蘿蔔絲,椰菜,多汁唔乾,口感豐富

🥖焦糖多士條
師傅將砂糖灑喺方包上面,再煮溶佢,切條,再好似藝術品咁砌好比我地,食落甜甜地好香焦糖味解膩

🍨益力多綿綿冰
冰整得好細好細,粒粒分明,比外邊甜品鋪整得仲要好,口感綿密,好好食🤤

#sorriso_上環 #sorriso_港島
📍【Teppanyaki Kaneko】 @teppantakikaneko
上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖

#foodie #foodiehk #hkeats  #日常生活 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #食好西 #食評 #852foodie #吃貨 #yellowshop #foodstagram #foodphotography #上環美食
龍蝦
美國牛肉厚燒及薄燒