今晚朋友同我慶祝生日去食鐵板燒,位於上環商業區「鏘」上年年尾先開業,裝修簡潔高尚有氣派,一入門口一張長形鐵板燒枱,Jason 師傅為我主理今晚的美食。澳洲鮑魚二人餐 $2680前菜牛油果蟹肉沙律清甜爽口,而且醬汁酸酸地非常開胃澳洲黑邊鮑魚超級無敵大鮑魚,一放在枱上我們都忙於打卡📸, 真係好大隻。師傅用三種煮法,師傅功力非常了得,咁大隻鮑魚要掌握生熟程度少啲經驗都搞唔掂。鮑魚片非常爽口,三種不同方法煮法更將鮑魚味道錦上添花上天❇️鮑魚肝醬鮑魚片❇️XO醬鮑魚頭❇️檸檬汁煮裙邊時令海鮮日本木魚湯北寄貝,非常鮮甜美味再注入木魚湯,更提升鮮味北寄貝腸,第一次食,好特別,口感非常爽脆甘鯛魚立鱗燒師傅將一件平平無奇的魚肉,將魚皮煎香魚鱗翻起,非常美觀,再配上海膽洋蔥煮成魚湯,像藝術品一樣火焰清酒煮蜆師傅知道我同朋友都喜歡食辣在湯上加上辣椒,陣陣嘅清酒香味散發怡人,蜆肉軟滑鮮甜無比。美國牛柳五成熟嘅牛柳肉質嫩腍腍, 口感非常安格斯薄燒牛肉用上高級牛肉,餡料又蔥同蒜蓉非常惹味燶邊荷包蛋炒飯炒飯乾身, 配料多非常豐富, 最開心就係燶邊荷包蛋, 非常美味麵豉湯, 漬物,炒野菜益力多綿綿冰入口酸酸甜甜,好醒神焦糖

澳洲鮑魚二人餐 $2680
前菜牛油果蟹肉沙律
清甜爽口,而且醬汁酸酸地非常開胃

澳洲黑邊鮑魚
超級無敵大鮑魚,一放在枱上我們都忙於打卡📸, 真係好大隻。
❇️鮑魚肝醬鮑魚片
❇️XO醬鮑魚頭
❇️檸檬汁煮裙邊

時令海鮮
日本木魚湯北寄貝,非常鮮甜美味再注入木魚湯,更提升鮮味
北寄貝腸,第一次食,好特別,口感非常爽脆

甘鯛魚立鱗燒

火焰清酒煮蜆

美國牛柳
五成熟嘅牛柳肉質嫩腍腍, 口感非常
安格斯薄燒牛肉
用上高級牛肉,餡料又蔥同蒜蓉非常惹味

燶邊荷包蛋炒飯

麵豉湯, 漬物,炒野菜

益力多綿綿冰
入口酸酸甜甜,好醒神

焦糖多士
師傅即時做的焦糖多士,香脆焦香。

另外餐廳準備生日祝福及生日餅,好窩心。
  • 甘鯛立鱗燒
  • 美國牛肉厚燒及薄燒
  • 澳洲鮑魚
  • 季節海鮮
2024-05-08 68 views
位於上環的鏘鐵板燒日本料理,開業數月,今晚放工決定約朋友到訪。新店設計果然令人驚喜,店內設計走型格風,以黑灰色調調為主💫.坐位以全吧枱式設計,大家沿吧枱坐下來,一邊欣賞廚師瀟灑烹調食物,又可以跟我的交談,互動非常不錯👍🏻.食材非常新鮮,以海鮮跟肉類配搭,非常豐富💫.🍽️ 龍蝦二人前 $2680/兩位.前菜▪️三文魚籽牛油果蟹肉沙律口沙律口感清爽,牛油果配蟹肉清新鮮味,再配上三文魚籽,入口更見鮮味💞.▪️澳洲龍蝦🦞說是龍蝦餐,超巨型的澳洲龍蝦當然是席上客,而且非常生猛,未煮前還是手腳還在動,醬汁以龍蝦膏及蟹膏煮成,食時沾上,滋味無窮💫.▪️甘鯛立鱗燒魚皮煎得非常香脆,魚肉保持鮮嫩,再配上秘製醬汁,以洋蔥海膽魚湯調配而成,食時沾上醬汁,味道更升華💫.▪️季節海鮮今晚季節海鮮為蘇格蘭蟶子,蟶子入口鮮味滿滿,爽脆彈牙,以櫻花蝦蒜蓉快炒,肉質香甜爽嫩💫.▪️清酒煮蜆略炒一下後加入清酒,大火煮滾後以火焰燒方法去煮,湯底有陣陣酒香,再滲出蜆肉鮮味,完美配搭💫.▪️美國牛肉厚燒及日本黑豚肉薄燒跟朋友各點一款厚薄牛,可以同時分享兩種美食,以五成熟處理。▫️厚燒 - 牛味濃郁,肉質鮮嫩▫️薄燒 - 配上香蔥蒜片,香口惹味.
食材非常新鮮,以海鮮跟肉類配搭,非常豐富💫
🍽️ 龍蝦二人前 $2680/兩位
前菜
▪️三文魚籽牛油果蟹肉沙律
▪️澳洲龍蝦🦞
▪️甘鯛立鱗燒
▪️季節海鮮
▪️清酒煮蜆
▪️美國牛肉厚燒及日本黑豚肉薄燒
跟朋友各點一款厚薄牛,可以同時分享兩種美食,以五成熟處理。
▫️厚燒 - 牛味濃郁,肉質鮮嫩
▫️薄燒 - 配上香蔥蒜片,香口惹味
▪️炒飯
炒飯材料豐富,牛肉、腌菜、洋蔥、炸蒜跟蘿蔔,再配上荷包蛋,炒飯乾身不膩,粒粒分明,加添煎蛋令視覺味覺更添享受💫
▪️麵豉湯、漬物、炒野菜
▪️甜品
益力多沙冰、沙糖多士,沙冰🍧益力多味極濃,面頭放上士多啤梨🍓點綴,入口酸酸甜甜,非常惹味,多士香脆焦香💫
2024-05-07
2024-04-29 66 views
- 上環|鏘鐵板燒日本料理 -「午市龍蝦 二人前」▪️沙律🥗沙律簡單淋上柚子汁,好清爽開胃▪️龍蝦🦞龍蝦非常新鮮,肉質鮮嫩彈牙,配上以龍蝦膏煮成嘅醬汁,好香濃▪️鵝肝鵝肝口感細膩,味道濃厚,配上香脆多士🍞,口感更豐富▪️清酒煮蜆🍶師傅建議要食咗蜆肉先,因為係一開殼就夾起,七成熟左右。蜆肉大大粒,食落好清甜。清酒味道清香,個湯仲加咗少少辣椒同昆布,令味道更有層次▪️美國牛肉厚燒及薄燒🐮厚燒用上安格斯牛柳,油份冇咁重,但肉味更突出,叫咗五成熟,肉質細嫩軟腍。另外側邊配上炸蒜片,超級脆。而薄燒就包住滿滿嘅蒜蓉同蔥,更加惹味▪️炒野菜🥬有菜芯、椰菜、芽菜、紅蘿蔔🥕、香菇🍄‍🟫等,炒得好爽口▪️炒飯🍚、麵豉湯🥣、漬物炒飯炒到粒粒分明,入面有櫻花蝦、醃菜、洋蔥等,面頭再有一隻太陽蛋,蛋黃流心,啱晒撈飯。麵豉湯以龍蝦頭熬製,多咗一份鮮味▪️甜品甜品有益力多味綿綿冰🍧,入口即溶嘅感覺。另外仲有塊焦糖多士🍞,煎到好酥脆,甜而不膩,仲可以將啲綿綿冰放上多士度一齊食,冰火交融🧊🔥鏘鐵板燒日本料理📍上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖
- 上環|鏘鐵板燒日本料理 -

「午市龍蝦 二人前」

▪️沙律🥗
沙律簡單淋上柚子汁,好清爽開胃
沙律

▪️龍蝦🦞
龍蝦非常新鮮,肉質鮮嫩彈牙,配上以龍蝦膏煮成嘅醬汁,好香濃
龍蝦

▪️鵝肝
鵝肝口感細膩,味道濃厚,配上香脆多士🍞,口感更豐富
鵝肝

▪️清酒煮蜆🍶

▪️美國牛肉厚燒及薄燒🐮

▪️炒野菜🥬
有菜芯、椰菜、芽菜、紅蘿蔔🥕、香菇🍄‍🟫等,炒得好爽口

▪️炒飯🍚、麵豉湯🥣、漬物
炒野菜、炒飯、麵豉湯、漬物

甜品

鏘鐵板燒日本料理
  • 龍蝦
  • 清酒煮蜆
最近喺上環發掘咗呢間上年開業嘅鐵板燒🔥 餐廳裝修十分有格調 以灰黑色嘅水泥牆為主調⚫️再以簡單嘅線條同草木 營造出簡潔高貴嘅感覺🌿座位以一貫鐵板燒嘅吧枱形式🪑令客人可以近距離欣賞師傅嘅功夫👨‍🍳🍴澳洲鮑魚 二人前 $2680✨️前菜|三文魚籽牛油果蟹肉沙律打頭陣嘅係一道好清新嘅前菜☘️以一片薄薄的青瓜包住牛油果蟹肉蓉🥑再放上新鮮嘅三文魚籽🐟食落口感好豐富😊再配上旁邊粉紅色的醬汁帶酸酸甜甜🍋整道菜非常開胃清新😋✨️澳洲鮑魚 450g鮑魚真係超級大隻好驚喜🤩店員會好貼心擺盤俾我地影相📸睇得出鮑魚好新鮮生猛🌊除時會將鮑魚炮製出三種食法🔥第一種 會將鮑魚切成片 配上香濃嘅鮑魚肝醬 同清甜爽口嘅海藻🥢第二種 會將鮑魚切成粒 加入XO醬炒香 食得出爽口煙韌嘅口感😛第三種 切出鮑魚裙邊處理 帶比較重嘅海水味🤏✨️季節海鮮|鮮竹蚌今餐嘅季節海鮮係鮮竹蚌🐚師傅用蔥蒜爆香 🧄鮮竹蚌好新鮮爽口 自身帶少少嘅咸香☺️整體食落十分惹味🔥✨️甘鯛立鱗燒晚飯嘅另一個重點就係呢一道立鱗燒😋師傅將甘鯛嘅魚鱗翻起 烹調至香脆黃金🐟食落好似薯片咁薄脆💥再用慢火燒香魚肉 鎖緊肉汁💧食落超級香嫩😛再配上熬煮嘅海膽湯 真係鮮味十足🍲✨️清酒煮蜆

🍴澳洲鮑魚 二人前 $2680

✨️季節海鮮|鮮竹蚌
鮮竹蚌

✨️甘鯛立鱗燒

✨️清酒煮蜆
依個係我食過最新鮮嘅清酒煮蜆🐚喺未煮之前蜆肉喺新鮮到仲郁緊嘅狀態😯師傅用清酒,香蔥同辣椒辟除腥味🍶味道香辛而帶點回甘🌶而蜆肉每一隻都大大粒好飽滿😚食落仲會爆出湯汁💦

✨️美國牛肉厚燒及薄燒
肉類方面 我地就揀左牛肉 有厚燒及薄燒兩款食法🐮薄燒牛肉片卷住滿滿嘅香蔥 好香口惹味🔥而厚燒牛肉烤至五成熟 質感軟嫩無筋🥩最重要係要配上師傅自家製嘅炸蒜片 令味道再上一層次🧄

✨️炒飯|炒野菜|麵豉湯
炒飯同炒野菜都十分有火候🔥炒飯每一粒米飯都好黃金飽滿 蛋香十足🍚炒野菜同麵豉湯令我地解一解膩 清一清口腔🥬

✨️士多啤梨益力多綿綿冰
去到甜品環節 我地已經食到好飽🤰酸酸甜甜嘅益力多綿綿冰帶出解膩清新🌿綿綿冰真係入口即溶 完全無冰粒感🍧令人不知不覺間已經食晒☺️
士多啤梨益力多綿綿冰

✨️焦糖拉絲多士
真係去到最後 師傅仲為我哋整左個拉絲多士🍞黃金焦糖拉絲真係好考師傅嘅功架同心思❤️‍🔥真係令人忍唔住拎部相機出來打卡📸多士上仲有一層薄薄香脆嘅焦糖🍬每一塊切成一口size👅令餐飯好完滿好滿足🥰
焦糖拉絲多士

食完呢餐飯真係會覺得好滿足好開心😆竟然發覺到一間咁高質嘅餐廳❣️雖然價位方面比較進取💰但菜式的確好豐富 用料亦十分新鮮🐟店員亦會好貼心地講解每一道菜式💁‍♀️整個用餐體驗好完整😉可以係一個約會慶祝 或者同家人食飯嘅好地方🥂
2024-04-24
三文魚籽牛油果蟹肉沙律
澳洲鮑魚
鮮竹蚌
士多啤梨益力多綿綿冰
焦糖拉絲多士
2024-04-19 86 views
今日同好姊妹放假 ,去左中上環行街,主要目的係去食鐵板燒😍,經朋友介紹下 我地一於去試下「Teppanyaki Kaneko」。-裝修係黑暗風,非常有格調,感覺好奢華😍而且店員非常之熱情,主動留意我哋需要咩,就Chef亦都keep住同我地有互動,成個過程好enjoy😍- 頭盤係 磯煮鮑魚配本菇~-炒蘇格蘭聖子王,好爽口,配蒽、蒜,辣椒一齊食非常惹味👍🏻-澳洲黑鮑魚三食,分別係薄切 、好有口感,鮑魚肝醬xo醬角切,加埋xo 醬令佢更加升華😍,仲有一道係鮑魚裙邊,由於佢接觸海草較多比較滑身嫩口,不需太多調味,幾特別第一次咁食-金鯛魚 魚鱗香脆肉滑 配洋蔥海膽魚骨湯露荀係Chef 由法國菜變化出嚟,骨膠原比較重,飲落好濃厚 正呀👍🏻👍🏻勁足料❤️-清酒煮蜆 洒味香濃,蜆肉控制得岩岩好,個湯好舒服,好重洒味,好正呀👍🏻-炸蒜片 配安格斯牛柳 7成熟,好少係外面食既七成熟都咁嫩滑 好重牛味👍🏻, 牛肉薄燒配蔥蒜蓉好有風味 而且入口即溶 😋😋-高菜蛋炒飯 米飯炒到粒粒分明,好有口感,上面煎蛋係日本蛋,特別香濃😋,配麵豉湯、日本漬物-炒雜菜 -最後甜品係益力多沙冰,非常綿滑,啖啖都好濃益力多味👍🏻焦糖
裝修係黑暗風,非常有格調,感覺好奢華😍
而且店員非常之熱情,主動留意我哋需要咩,
Chef亦都keep住同我地有互動,成個過程好enjoy😍
頭盤係 磯煮鮑魚配本菇~
炒蘇格蘭聖子王,好爽口,配蒽、蒜,辣椒
一齊食非常惹味👍🏻
澳洲黑鮑魚三食,分別係薄切 、好有口感,
金鯛魚 魚鱗香脆肉滑 配洋蔥海膽魚骨湯露荀
清酒煮蜆 洒味香濃,蜆肉控制得岩岩好,
個湯好舒服,好重洒味,好正呀👍🏻
好有風味 而且入口即溶 😋😋
高菜蛋炒飯 米飯炒到粒粒分明,好有口感,
上面煎蛋係日本蛋,特別香濃😋,配麵豉湯、日本漬物
炒雜菜
最後甜品係益力多沙冰,非常綿滑,啖啖都好濃益力多味👍🏻焦糖多士 ,煎到非常酥脆,大愛呀😘

2024-04-17
Type of Meal
Dinner
  • 澳洲鮑魚
2024-05-14 6 views
朋友岩岩轉左新工係上環決定食餐好野慶祝下揀左上環新紀元既「鏘」🌟🌟🌟澳洲鮑魚 二人前🌟🌟🌟〰️前菜牛油果魚子沙律配上紫野菜汁味道開胃〰️澳洲鮑魚係大過我手掌既鮑魚!甘大隻鮑魚分為三個煮法中間切片利用自製鮑魚醬汁帶起鮮味頭尾切成鮑魚粒配XO 醬,較濃味,口感亦彈牙爽口鮑魚邊海水味較濃,用青檸調味已經足夠〰️季節海鮮蟶子王厚身個邊本身味道較濃,輕輕調味已經唔錯,口感彈牙邊位用蒜蓉同櫻花蝦一齊炒,帶番起整個味道,鮮味更出〰️甘鯛立鱗燒師傅建議先飲一啖魚湯洋蔥海膽汁味道好濃郁~~鯛魚肉質鮮嫩夠甜配料有蘆荀,好粗身爽脆整個配搭好清爽〰️清酒煮蜆蜆肉好飽滿,好鮮甜飲落有清酒味道,但唔會太濃〰️美國牛肉厚燒及薄燒我地點medium rare~真係燒到岩岩好口感仲好嫩滑點埋醬汁更加好食〰️日本黑豚肉薄燒輕輕燒一燒包住炒香左既洋蔥同蒜蓉入面口感爽脆〰️炒飯估唔到加上高菜漬味道同口感都好特別仲加埋蝦醬增添層次感〰️炒野菜〰️甜品甜品除左有烘得好脆既焦糖麵包仲有益力多沙冰酸酸甜甜好解膩幫助消化
朋友岩岩轉左新工係上環
決定食餐好野慶祝下

揀左上環新紀元既「鏘」
🌟🌟🌟澳洲鮑魚 二人前🌟🌟🌟

〰️前菜
牛油果魚子沙律
配上紫野菜汁味道開胃

〰️澳洲鮑魚
係大過我手掌既鮑魚!
甘大隻鮑魚分為三個煮法

中間切片利用自製鮑魚醬汁帶起鮮味
頭尾切成鮑魚粒配XO 醬,較濃味,口感亦彈牙爽口
鮑魚邊海水味較濃,用青檸調味已經足夠

〰️季節海鮮
蟶子王
厚身個邊本身味道較濃,輕輕調味已經唔錯,口感彈牙
邊位用蒜蓉同櫻花蝦一齊炒,帶番起整個味道,鮮味更出

〰️甘鯛立鱗燒
師傅建議先飲一啖魚湯
洋蔥海膽汁味道好濃郁~~
鯛魚肉質鮮嫩夠甜
配料有蘆荀,好粗身爽脆
整個配搭好清爽

〰️清酒煮蜆
蜆肉好飽滿,好鮮甜
飲落有清酒味道,但唔會太濃

〰️美國牛肉厚燒及薄燒
我地點medium rare~
真係燒到岩岩好

酸酸甜甜好解膩幫助消化
2024-05-13
Type of Meal
Dinner
鐵板燒深得大家喜歡因為望住師傅係鐵板面前用巧手炮製新鮮食材係食客一大視覺享受呢間鐵板燒裝修沒有花巧佈置以黑色、大石牆為主調簡約風格令人減低視覺壓迫感突顯返師傅板燒過程同食材嘅本身味道師傅都健談好開心嘅晚餐🔆三文魚籽牛油果蟹肉沙律牛油果蓉同蟹肉好夾加埋微酸的汁好開胃🔆澳洲黑邊大鮑魚配海草鮑魚比我拳頭仲大分三種食法中間部份較爽口就切得薄身啲伴XO醬鮑魚肝醬鮑魚頭尾部位會口感林啲用黎切粒伴以微辣調味相對惹味!最後鮑魚邊味最重、更食得出海水味所以會落青檸汁平衡一下🔆甘鯛立鱗燒甘鯛魚係日本飛機貨平時我地冇咁易買到師傅先將魚鱗煎至香脆魚肉部份就以焗嘅方法焗熟魚鱗超香口食落似薯片!魚肉焗熟所以一啲都唔乾身甘鯛下面係魚湯(加左海膽醬、蘆筍、洋蔥)質地偏稠魚肉伴湯食都香滑🔆季節海鮮蟶子兩吃一半以快燒方法至7成熟原汁原味享用嘅蟶子超級清甜、而且肉質肥美另一半以類似避風塘方式呈現加入櫻花蝦干同蒜蓉炒超香超惹味愛了!🔆清酒煮蜆成鍋都係清酒鐵板上燒滾後再點火過程都燒好耐😆(睇呢個仲好過節日煙火)蜆好肥美清酒湯頭微辣飲落好舒服(師傅仲會問食唔食得微辣先)🔆美國牛肉厚燒+薄燒厚燒部份用上美國牛柳推薦5成熟肉味香濃但
鐵板燒深得大家喜歡
因為望住師傅係鐵板面前用巧手炮製新鮮食材
係食客一大視覺享受

呢間鐵板燒裝修沒有花巧佈置
以黑色、大石牆為主調
簡約風格令人減低視覺壓迫感

就切得薄身啲伴XO醬鮑魚肝醬
鮑魚頭尾部位會口感林啲
用黎切粒伴以微辣調味
相對惹味!
最後鮑魚邊味最重、更食得出海水味
所以會落青檸汁平衡一下

🔆甘鯛立鱗燒
甘鯛魚係日本飛機貨
平時我地冇咁易買到
師傅先將魚鱗煎至香脆
魚肉部份就以焗嘅方法焗熟
魚鱗超香口食落似薯片!

魚肉焗熟所以一啲都唔乾身
甘鯛下面係魚湯(加左海膽醬、蘆筍、洋蔥)
質地偏稠
魚肉伴湯食都香滑

🔆季節海鮮
蟶子兩吃
一半以快燒方法至7成熟
原汁原味享用嘅蟶子超級清甜、而且肉質肥美
另一半以類似避風塘方式呈現
加入櫻花蝦干同蒜蓉炒
超香超惹味
愛了!

🔆清酒煮蜆
成鍋都係清酒
鐵板上燒滾後再點火
過程都燒好耐😆
(睇呢個仲好過節日煙火)
蜆好肥美
清酒湯頭微辣飲落好舒服
(師傅仲會問食唔食得微辣先)

🔆美國牛肉厚燒+薄燒

🔆安格斯薄燒
以牛肉片包入大量蒜蓉
但食落蒜味不大
反而牛肉味更突出

🔆另外套餐會配炒野菜、炒飯、麵豉湯、漬物同甜品

炒飯加入左蔬菜粒同日本高菜
食落微微咸香

🔆甜品係乳酸綿綿冰配焦糖多士
經師傅一致決定特別揀用黃糖而唔係白砂糖黎整焦糖面
食落保留到焦糖個份邪惡但甜度相對冇咁高

師傅一邊煮一邊又要留意食客嘅速度、反應
又要留意食材煮食變化
同時又要同客人交流
處理咁多野嘅時候都展現出游刃有餘嘅感覺
好正嘅鐵板燒體驗

最尾我地講起啲碟真係好靚
同裝修好夾
原來啲碟都係老板揀的!

2024-05-08 5 views
到了精緻日本鐵板燒餐廳,餐廳環境很舒適,點了二人龍蝦餐,新鮮龍蝦絕對是用餐亮點。龍蝦新鮮非常,鮮嫩多汁,肉質彈牙,豐富口感。廚師將龍蝦完美地烹調至剛熟,保持了其天然的甜美風味。甘鯛立鱗燒也是令人驚艷。鯛魚肉質鮮嫩,外皮酥脆,能品味到鯛魚的鮮美,而鱗片非常脆口,展現了廚師的烹飪技巧。蒜蓉樱花蝦蟶子,蟶子的肉質爽滑,搭配蒜蓉的香氣,烹調出了一道美味的海鮮料理。清酒煮蜆十分清新,在清酒的烹調下變得更加鮮美。美國牛肉厚燒和薄燒是兩道以優質牛肉為主的菜品,它們都烹調得恰到好處。厚燒的牛肉切割得厚實,肉質鮮嫩多汁,而薄燒則更注重牛肉的細膩口感。無論是厚燒還是薄燒,都有豐富的肉香和濃郁的口感。炒飯很有驚喜,米飯炒得乾身,並添加了適量的調味料,加上太陽蛋,美味可口。最後,焦糖多士是一道完美的結尾。多士搭配融化的焦糖。每一口都帶來了一種甜蜜的享受,使整餐的體驗更加完美。

清酒煮蜆十分清新,在清酒的烹調下變得更加鮮美。

最近,我為了慶祝姐姐的生日而造訪了一家迷人的日式鐵板燒餐廳。這是一家位於上環新紀元廣場的餐廳,一踏進這家餐廳,我們立刻被它暗黑型格的裝潢所吸引🩶🖤🪴餐廳以灰黑色的水泥牆為主調,並以簡潔的線條和植物營造出高貴而簡約的氛圍,更帶有一點神秘感,座位之間的距離很寬闊,所以坐起來非常舒適☺️👨🏻‍🍳座位主要是吧檯形式,讓客人可以近距離欣賞師傅的烹飪過程和讓師傅親自詳細介紹每道菜式,令整個用餐體驗更加生動有趣。🦞今晚首先上桌的是龍蝦,這裡的龍蝦新鮮活躍,師傅巧妙地利用龍蝦的各個部位,挑出整片的龍蝦肉,肉質非常厚實彈牙,十分鮮嫩多汁🧡龍蝦膏更是被用來做成了醬汁,龍蝦肉完全吸收了調味料的精華,吃起來非常入味(*ฅ́˘ฅ̀*)♡🔪接下來是前菜,包括鮑魚片配野菌、甘鯛立鱗燒和清酒煮蜆,每道都非常精緻美味,讓人垂涎欲滴🤤🐖🐄主菜可選擇日本黑豚肉薄燒或美國牛肉厚燒及薄燒。這些肉類菜品都非常精心烹調,口感鮮嫩多汁,配上炸蒜片。配菜包括炒野菜、炒飯、麵豉湯、漬物和甜品,為整餐帶來了豐富的口味和飽足感🍧🍞這家鐵板燒餐廳每一道菜都是一場視覺和味覺的盛宴,讓人難以忘懷。無論是慶祝生日、與摯友相聚,或是與摯愛共度浪漫之夜,這裡

這家鐵板燒餐廳每一道菜都是一場視覺和味覺的盛宴,讓人難以忘懷。無論是慶祝生日、與摯友相聚,或是與摯愛共度浪漫之夜,這裡都能為大家帶來一個難忘的用餐體驗,大家值得去一試的啊~

/𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐓𝐞𝐩𝐩𝐚𝐧𝐲𝐚𝐤𝐢 𝐋𝐎𝐁𝐒𝐓𝐄𝐑 𝐂𝐎𝐔𝐑𝐒𝐄 𝐅𝐎𝐑 𝐓𝐖𝐎/
• 晩餐鐵板燒 龍蝦 二人前($𝟐𝟔𝟖𝟎) •

❥ 炒飯 🍚
❥ 龍蝦頭麵豉湯 🥣
❥ 漬物
甜品: 焦糖砂糖多士|益力多乳酪綿綿冰 🍧

📍 鏘鐵板燒日本料理 (上環)
🐰: 𝟒.𝟑/𝟓

#eatwithkeikei #鏘鐵板燒日本料理 #teppanyakikaneoko
#omakase #sweetiedaily_sheungwan

2024-05-04 9 views
裝潢型格,餐廳以簡約線條和灰黑色系為主,感覺時尚,空間感十足,座位寬敞舒適,是夜預約了冠師傅為我主理澳洲鮑魚二人前盛宴,師傳既精湛手藝令我大開眼界❤️🧑🏻‍🍳澳洲鮑魚二人前$2680✨三文魚籽牛油果蟹肉沙律以青瓜包裏著牛油果和蟹肉蓉,配上三文魚籽,口感清脆,感覺清爽開胃✨澳洲黑邊大鮑魚三食 450g鮑魚超級巨型!第一道鮑片配鮑魚肝醬第二道XO醬炒鮑魚粒第三道快炒鮑魚裙邊每款也相當特別,彰顯師傅工架,完美地展現出鮑魚的鮮味✨季節海鮮・蟶子師傅即席將新鮮蒜蓉,蔥花及櫻花蝦混成醬汁備用,蟶子新鮮,肉質雪白,鮮甜爽口,沾上醬汁後鮮味大提升✨甘鯛立鱗燒魚鱗全體立直,質感香脆可口惹味,魚肉沾上魚湯、洋蔥及海膽煮成既湯汁,肉嫩鮮甜,整體層次豐富,更能帶岀魚肉之鮮味,大愛✨清酒煮蜆以清酒、蔥粒即席火焰烹煮,蜆肉飽滿多汁,清香鮮味,湯底清甜伴隨著清酒的餘韻✨日本黑豚肉薄燒薄切黑豚肉內裏捲着炸蒜粒和蔥花,層次非常豐富,肉質細嫩,滿滿黑豚香,不油不膩,別具風味✨炒飯、炒野菜,麵豉湯炒飯飯粒炒至乾身,粒粒分明,配上流心煎蛋,蛋汁包裹著每顆炒飯,入口更順滑更滋味✨士多啤梨益力多綿綿冰綿綿冰質地細滑,口感非常細緻,

🧑🏻‍🍳澳洲鮑魚二人前$2680

✨三文魚籽牛油果蟹肉沙律

✨澳洲黑邊大鮑魚三食 450g
鮑魚超級巨型!
第一道鮑片配鮑魚肝醬
第二道XO醬炒鮑魚粒
第三道快炒鮑魚裙邊
每款也相當特別,彰顯師傅工架,完美地展現出鮑魚的鮮味

✨季節海鮮・蟶子

✨甘鯛立鱗燒

✨清酒煮蜆

✨日本黑豚肉薄燒

✨炒飯、炒野菜,麵豉湯

✨士多啤梨益力多綿綿冰
綿綿冰質地細滑,口感非常細緻,入口即溶化,味帶酸甜的益力多味,清新解油膩

✨焦糖多士
鐵板焦糖多士,外層香脆,伴隨着焦糖的微微煙燻香,為這頓美味既鐵板燒套餐畫上完美的句號。

Teppanyaki Kaneko
鏘鐵板燒日本料理

.上環· 超激大の鮑魚海鮮鐵板燒餐.鏘鐵板燒日本料理 Teppanyaki Kaneko📍上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖.➰朋友臨近生日,決定帶佢食好西慶祝,今日到訪餐廳位於上環站約5分鐘路程,甫進入餐廳,已經見到半開式設計嘅鐵板燒區,侍應好快安排我地就坐及介紹餐廳。餐廳以石木系裝潢為主調,暗黑風色調配上柔和偏暗燈光令進食環境氣氛好放鬆,每個座位亦水平線欣賞到師傅席前鐵板嘅手藝,期間師傅亦都非常健談風趣,令氣氛更為熱鬧。.➰澳洲鮑魚二人前 💲2680𖥕前菜·牛油果蟹肉沙律 ⭐️4.1/5⭐️餐廳餐具擺盤相當精緻,以銀器為主調,好有格調。頭盤嘅牛油果蟹肉沙律用上青瓜包裹蟹肉·牛油果蓉及三文魚籽,再配上自家製沙律汁突出酸甜味道,開胃清爽。.❀澳洲黑邊大鮑魚三食 450g ⭐️4.4/5⭐️師傅首先將今日嘅食材展現比我地,我地目光立即被眼前嘅海邊拼盤吸引住,眼前依隻超巨型嘅澳洲黑邊2-3頭鮑魚比朋友兩隻手掌加起都要大,令我地非常興奮即刻打卡留念,師傅表示將會切片·切粒及鮑魚群邊三種食法為我地烹調。.師傅隨即以精湛手藝為我地將巨型鮑魚解體,一輪刀光劍影之下,首先第一食嘅鮑魚
上環· 超激大の鮑魚海鮮鐵板燒餐
鏘鐵板燒日本料理 Teppanyaki Kaneko

➰澳洲鮑魚二人前 💲2680

𖥕前菜·牛油果蟹肉沙律 ⭐️4.1/5⭐️
前菜·牛油果蟹肉沙律

❀澳洲黑邊大鮑魚三食 450g ⭐️4.4/5⭐️
澳洲黑邊大鮑魚三食

師傅隨即以精湛手藝為我地將巨型鮑魚解體,一輪刀光劍影之下,首先第一食嘅鮑魚切片混和鮑魚肝醬,入口非常Creamy,濃郁爽口,令人一試難忘 ; 之後二食鮑魚粒用上櫻花蝦配合XO醬處理,入口非常惹味 ; 最後三食鮑魚群邊用上青檸汁調味中和海水咸味,入口非常清爽。

❀季節海鮮·蟶子 ⭐️4.1/5⭐️
美食一浪接一浪,師傅將新鮮蒜蓉,蔥花及櫻花蝦混成醬料,再將原隻蟶子煎香處理調理,上枱色香味俱全,整個環節一氣呵成,蟶子入口鮮甜爽彈之餘亦有咸香滋味,十分出色。

❀甘鯛立鱗燒 ⭐️4.2/5⭐️
師傅首先用魚湯·洋蔥及海膽煮成湯汁,再將甘鯛鐵板處理成金黃香脆嘅立鱗燒,更指示我地可以用上匙羹切開魚身進食,切下去當刻已經聽到立鱗燒爽脆嘅聲音,入口魚肉非常鮮嫩,最後加上魚湯一齊入口,層次感非常豐富。

❀清酒煮蜆 ⭐️4.2/5⭐️
再之後進入一個賞心悅目嘅環節,師傅倒入清酒入窩,點火後即時火光四射兼且酒香撲鼻,急不及待等煮蜆煮熟,入口湯汁清酒香氣十足,大蜆飽滿鮮甜,整碗落肚順喉暖胃。

✥美國牛肉厚燒 & 薄燒 ⭐️4.1/5⭐️
師傅首先將牛肉展示俾我地打卡,然後先處理厚燒部分,將蒜片爆香至金黃,然後將牛肉煎至剛好五成熟,過程行雲流水,厚燒牛肉肉味更為香濃,配上蒜片層次感更加豐富,薄燒部分將蔥花及蒜片排成長條狀煎香,再將牛肉薄燒捲上,蔥花及蒜蓉包裹一齊入口增添咬口,好惹味。

✥炒飯·炒野菜·味噌湯 ⭐️4.1/5⭐️
係我地進食牛肉嘅同時,師傅繼續默默埋頭苦幹,將白飯加入各項配料,櫻花蝦,雞蛋等,整塊鐵板都係表演範圍,最後配上一隻完美嘅太陽蛋錦上添花,賣相一流。炒野菜及味噌湯都正常水準發揮。

𖥕甜品·焦糖多士 & 益力多棉花冰 ⭐️4.2/5⭐️
最後甜品環節亦好有驚喜,師傳最後一次出場為我地炮製焦糖多士,然後仲有益力多乳酸棉花冰,提議我地可以將兩者混合一齊食,冰與火之間嘅交融更加滿足,為今餐劃上完美句號。

➰總結
餐廳主打鐵板燒,用料奢華講究,巨型澳洲黑邊鮑更係令我地深刻難忘,而且每道菜式亦有不同烹調處理,師傳功架行雲流水,一氣呵成,兼且風趣幽默,整個用餐環境都非常愉悅,侍應亦都熱情有禮,貼心抵讚。非常推薦依間高質鐵板燒比大家,相信絕對唔會令大家失望。
前菜·牛油果蟹肉沙律
2024-04-03 13 views
上環呢間鐵板燒環境好、服務又好。不論係同朋友食飯,甚至係公司同客食飯都好適合。今日我哋就試咗澳洲鮑魚二人餐,首先啲食材準備後俾你睇一睇,非常新鮮。首先係前菜:前菜係青瓜三文魚籽卷,清新爽口帶三文魚籽鮮味。之後鐵板燒部分。澳洲飽魚超大隻,分3個煮法,有層次感。先切片食法,有鮑魚肝醬及海帶。之後到切粒做法,非常爽口,Q彈口感。最後到鮑魚邊邊位,軟軟的腍身口感。3種食法。季節海鮮係蟶子,配上櫻花蝦,蟶子鮮爽。甘鯛立鱗燒魚質嫩滑,魚鱗煎到脆口。清酒煮蜆,蜆鮮甜帶帶酒香。牛肉係美國牛肉厚燒及薄燒。厚燒牛味香濃,夠juicy! 配蒜片食更香口。薄燒3成熟,牛肉嫩滑,包著蔥蒜好香。之後到炒雜菜、湯、漬物及荷包蛋炒飯。甜品有焦糖多士好香脆。另外仲有雪芭。

首先係前菜:前菜係青瓜三文魚籽卷,清新爽口帶三文魚籽鮮味。

季節海鮮係蟶子,配上櫻花蝦,蟶子鮮爽。
甘鯛立鱗燒魚質嫩滑,魚鱗煎到脆口。
清酒煮蜆,蜆鮮甜帶帶酒香。

牛肉係美國牛肉厚燒及薄燒。
厚燒牛味香濃,夠juicy! 配蒜片食更香口。
薄燒3成熟,牛肉嫩滑,包著蔥蒜好香。

之後到炒雜菜、湯、漬物及荷包蛋炒飯。
甜品有焦糖多士好香脆。另外仲有雪芭。
2024-03-25 10 views
店內裝修好有氣派,亦可以預約房間。牛油果蟹肉沙律配三文魚籽放上自家製沙律汁。牛油果與蟹肉嘅鮮味,入口感覺清新。澳洲黑邊鮑魚切片👉口感係比較爽,白汁食到鮑魚原味。切粒👉係比較煙韌有咬口,XO醬更香濃。鮑魚裙邊位👉肉質比較腍同滑。蟶子(一食)帶蒜油香嘅蟶子(二食)蟶子有櫻花蝦同葱,味道更香。甘鯛立鱗燒(配搭魚湯)鯛魚鱗片香香脆脆,肉質保持柔軟,再飲埋鮮甜嘅魚湯。清酒煮蜆酒蒸發咗再煮蜆,蜆肉清甜。美國牛肉厚燒及西冷薄燒伴碟有脆蒜同燒肉汁。厚切牛柳5成熟加入脆蒜入口香脆,冇咁膩。西冷薄燒,捲入材料,咬落三種香味有層次。炒野菜味道清新炒飯高菜漬味道咸咸酸酸味道,令炒飯更好食。配搭麵豉湯、漬物。焦糖多士👉超脆👉微甜。甜品👉益力多綿綿冰微甜又帶酸,口感超涼快。
店內裝修好有氣派,亦可以預約房間。

牛油果蟹肉沙律配三文魚籽
放上自家製沙律汁。
牛油果與蟹肉嘅鮮味,入口感覺清新。

澳洲黑邊鮑魚
切片👉口感係比較爽,白汁食到鮑魚原味。
切粒👉係比較煙韌有咬口,XO醬更香濃。
鮑魚裙邊位👉肉質比較腍同滑。

蟶子
(一食)帶蒜油香嘅蟶子
(二食)蟶子有櫻花蝦同葱,味道更香。

甘鯛立鱗燒(配搭魚湯)
鯛魚鱗片香香脆脆,肉質保持柔軟,再飲埋鮮甜嘅魚湯。

清酒煮蜆
酒蒸發咗再煮蜆,蜆肉清甜。

美國牛肉厚燒及西冷薄燒
伴碟有脆蒜同燒肉汁。
厚切牛柳5成熟加入脆蒜入口香脆,冇咁膩。
西冷薄燒,捲入材料,咬落三種香味有層次。

炒野菜味道清新

炒飯
高菜漬味道咸咸酸酸味道,令炒飯更好食。配搭麵豉湯、漬物。

焦糖多士👉超脆👉微甜。
甜品👉益力多綿綿冰
微甜又帶酸,口感超涼快。
2024-03-22 172 views
「鏘鐵板燒日本料理 」是位於上環新紀元廣場一家開業不久的鐵板燒店,裝潢滿滿日式傳統風味,坐在鐵板燒吧枱上,近距離就可以同師傅溝通交流,而且食材高質,味道滿滿驚喜,特別多人推介是兩款特色鐵板燒套餐,分別以龍蝦和鮑魚做主題,今日適逢朋友生日,喜歡食鮑魚,就同佢食個鮑魚大餐😋😋🌟澳洲鮑魚二人前 $ 2680▪️牛油果蟹肉沙律用薄薄的青瓜捲上新鮮蟹肉和牛油果蓉,再放上新鮮三文魚籽,味道非常清新,胃口瞬間打開▪️澳洲鮑魚 450g第一次見大如手掌的鮑魚,真心大開眼界,一隻鮑魚,師傅可以做出三種不同味道既鮑魚菜式,好有驚喜👍🏻🌟鮑魚肝汁配切片鮑魚鮑魚片口感軟腍,配上用上鮑魚肝、膽、牛油、醬油等造成嘅濃調醬汁,獨有肝醬的味道,非常美味🌟鮑魚粒爽口彈牙,醬汁是牛油、蒜蓉和XO醬,味道鮮香又惹味🌟鮑魚裙邊也特別巨型,獨有的爽脆口感,用上青檸牛油汁,好清新▪️甘鯛立鱗燒很喜歡立鱗燒的魚鱗和魚皮極度香脆,魚肉又特別鮮嫩,做成強烈對比,特別有口感,洋蔥、海膽和魚湯煮成醬汁,質感Creamy 味道充滿魚香,配菜是爽脆的鮮露筍,沾上醬汁同樣美味▪️季節海鮮牛油蒜蓉櫻花蝦煮蟶子,當做的蟶子肉質爽脆,用快炒的方法加上牛油蒜蓉

🌟澳洲鮑魚二人前 $ 2680

▪️牛油果蟹肉沙律

▪️澳洲鮑魚 450g

🌟鮑魚肝汁配切片鮑魚
🌟鮑魚粒爽口彈牙,醬汁是牛油、蒜蓉和XO醬,味道鮮香又惹味

▪️甘鯛立鱗燒

▪️季節海鮮
牛油蒜蓉櫻花蝦煮蟶子,當做的蟶子肉質爽脆,用快炒的方法加上牛油蒜蓉汁,最簡單的美味

▪️清酒煮蜆
用錫紙盤放上湯、昆布、櫻花蝦、清酒和大蜆一起在鐵板上,滾一陣之後再用火焰燒的方法,減低酒精濃度,令湯頭更鮮甜,加上香蔥的大蜆和湯頭鮮味無窮

▪️美國牛肉厚燒及薄燒牛肉卷
🥩厚燒牛肉只用黑椒、海鹽、牛油調味更能突出牛的鮮美,牛肉粒外焦內軟腍,配上即做的煎蒜片,無比香脆,非常高質美味

🐮薄燒牛肉卷上大量香蔥蒜蓉,入口先食到薄牛肉嘅鮮嫩多汁,然後就是香蔥蒜蓉嘅爽脆,味道充滿牛油脂香,伴菜翠玉瓜和冬菇

▪️炒飯、麵豉湯、漬物、炒野菜
炒飯用上日本香飯、牛油脂、高菜漬、洋蔥、紅蘿蔔、日本雞蛋,炒得粒粒分明,每粒飯都比滿滿的材料包圍,鹹香又惹味,面層再放上流心窿邊煎蛋,蛋黃流進炒飯內,對我嚟講就係人間美味😋仲有麵豉湯、漬物、炒野菜配合炒飯一齊食完美組合,夠晒飽肚

▪️甜品
焦糖多士配益力多綿綿冰,見住師傅用上大量牛油和砂糖令一塊白麵包變成焦脆甜美的焦糖多士,雖然邪惡但真係令人抵擋唔住,配上入口即化嘅益力多口味綿綿冰,就是美味的終結

• 澳洲鮑魚二人前
@teppanyakikaneko offers a delightful dining experience with its aromatic flavours, sizzling sounds, and elegant presentation 💫 observing skilled chefs expertly prepare exquisite dishes at the bar 🔪 each dish is a true delicacy!@teppanyakikaneko 聲色味俱全 鏘鐵板 用餐體驗 💫 坐在鐵板吧枱前 看著廚師舞動鐵鏟 烹調美食 🔪 傳出香氣 嘶嘶聲音 精緻擺盤 ~🦞 龍蝦 二人餐 HKD$2680 for 2🥒 前菜 appetizer薄薄一片青瓜 包住蟹肉沙律 🦀牛油果醬 🥑 三文魚籽配上柚子醋 擺盤精緻 清爽開胃🦞 龍蝦 lobster師傅先將龍蝦剝殼挑腸 🔪鮮嫩彈牙 醬汁善用龍蝦頭膏牛油 🧈 蒜粒 🧄 白酒 🍾 濃郁甘香 滋味可口🐟 甘鯛立鱗燒 amadai uroko yaki魚鱗酥脆立體 魚肉厚身鮮嫩魚湯加入洋蔥 🧅 鮮甜酥脆🐚 季節海鮮

🦞 龍蝦 二人餐 HKD$2680 for 2

🍶 清酒煮蜆 boiled clam with sake
清酒先加入錫紙兜 再點火🔥
蜆肉肥美無沙 🐚 湯底加入辣椒 🌶️
微辣暖胃 鮮甜回甘

🥩 美國牛肉厚燒及薄燒 us beef tenderloin and sliced beef roll
揀咗一份厚燒及薄燒 師傅會問要幾成熟 揀咗七成

🍞 甜品 dessert
焦糖牛油多士 🧈 用牛油砂糖煎香 焦甜脆軟
乳酪綿綿冰 🍨 一絲絲 入口即溶
味道似益力多 清爽解膩

📍上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖🇭🇰
  • 甘鯛立鱗燒
  • 龍蝦