2022-02-01 70 views
一向鍾意食印度菜,久唔久都想食,今次嚟到上環呢間印度餐廳,上環站C出口步行幾分鐘就到,好方便。餐牌上選擇多,特色小食、燒烤肉類海鮮同咖喱都有好多款選擇。點餐後就送上食印度菜經常出現嘅餐前小食-胡椒脆餅。脆餅口感脆卜卜,好香胡椒味非常香口附上兩款沾醬,紅色嘅係羅望子醬,味道酸酸地。青色嘅係薄荷乳酪醬,口味清新。造型好得意嘅Pani Puri係尼泊爾街頭小食,以空心炸米球裝住薯蓉,表面係點心麵。食法係將湯汁倒入,然後一啖擺落口,一啖就食到炸米球脆卜卜同薯蓉兩種口感每間餐廳嘅湯汁都有自己風格,呢間嘅湯汁味道酸辣帶微微薄荷味,幾開胃餐牌上只有印式芝士momo,店員推介我哋食雞肉momo。蒸餃子皮薄得嚟煙韌,內餡雞肉仍然有肉汁,除咗雞肉之外仲有洋蔥。蒸餃感覺比較清淡,鍾意食辣可以點蕃茄辣椒醬食,辣椒味香濃唔會太辣。Butter Chicken Masala以銅色小桶上菜好可愛咖喱香料味香濃,加咗蕃茄蓉煮成所以帶點微酸好開胃雞肉嫩滑好入味,而且份量都幾多。本身butter chicken係屬於少辣嘅咖喱,就算食唔到辣都接受到。Garlic Naan一份有兩大塊,新鮮出爐上枱時仲熱辣辣質地非常鬆軟飲

餐牌上選擇多,特色小食、燒烤肉類海鮮同咖喱都有好多款選擇。

Chicken  Momo

Butter  Chicken

咖喱香料味香濃,加咗蕃茄蓉煮成所以帶點微酸好開胃

Butter  Chicken  Masala

Garlic  naan

Garlic Naan一份有兩大塊,新鮮出爐上枱時仲熱辣辣
質地非常鬆軟

飲品就叫咗Mango Lassi同Lime soda

Mango  Lassi

Mango Lassi有心心拉花
芒果乳酪味濃郁但唔會太甜,而且夠杰身。

整體嚟講食物好有水準,而且餐牌上選擇多,價錢亦相當合理。餐廳環境企理整潔,坐得舒服。
Type of Meal
Lunch