2017-08-17
平時行過呢度都好想試下,因為好鐘意飲湯,但係次次都滿席,難得今晚可以食埋飯先返屋企,又有位,所以就入左黎試下!呢度配搭好多選擇,例如可以選湯品再加主食(面/飯),配料亦可以選多種,可按個人口味去制作自己既餐單~因為湯腔關係,所以揀湯品係必要的!<瑪卡燉湯$39 + 台灣鹽水意面$10>店內有介紹各種唔同湯品既營養價值,我就揀左瑪卡,因為可以抗疲勞。湯料好豐富,有紅蘿蔔絲,黑木耳絲,當然唔小得有瑪卡啦!燉湯唔肥膩, 而湯品食法係將湯注入面內一齊食,因為我未食過既關係,所以慢慢逐小將湯混合,發現原來注入至小覆蓋到個面既份量,係最入味,食到鹽水意面既果種鹽水味同湯既鮮甜,而面身爽滑,幼嫰得黎唔會好淋。<海蜇醉雞翼$18>好欣賞佢個醉雞汁,好濃蒜泥味道,再配合其他香料,酸酸甜甜而酒味不會過份刺鼻,海蜇選用最爽口既海蜇頭,微辣,開胃十分<花雕醉雞蛋$10>好小見既一個小食,花雕汁酸甜開胃,味道剛好但混合落蛋度就有點失色,因為只有蛋外層吸收到花雕汁既精華,反而令蛋既內層有點乏味<蘋果山楂蜜棗茶$10>山楂味十足,加埋蜜棗,清甜而解渴,
因為湯腔關係,所以揀湯品係必要的!
<瑪卡燉湯$39 + 台灣鹽水意面$10>
店內有介紹各種唔同湯品既營養價值,我就揀左瑪卡,因為可以抗疲勞。湯料好豐富,有紅蘿蔔絲,黑木耳絲,當然唔小得有瑪卡啦! 燉湯唔肥膩, 而湯品食法係將湯注入面內一齊食,因為我未食過既關係,所以慢慢逐小將湯混合,發現原來注入至小覆蓋到個面既份量,係最入味,食到鹽水意面既果種鹽水味同湯既鮮甜,而面身爽滑,幼嫰得黎唔會好淋。
<海蜇醉雞翼$18>
<花雕醉雞蛋$10>
好小見既一個小食,花雕汁酸甜開胃,味道剛好
<蘋果山楂蜜棗茶$10>
山楂味十足,加埋蜜棗,清甜而解渴,最重要係味道夠晒天然!
盛惠$87,晚飯以呢個價錢於上環區可以品嚐到燉湯同特色配菜連飲品,頗為經濟!