2023-01-26
過年食咗唔少中菜,呢日想簡簡得得食下comfort food,於是乎決定食下久違既新加坡菜。兩個人叫咗海南雞飯,喇沙同埋青蘋果牛油果沙律。李派海南雞飯($88)- 雞唔算太肥,入口嫩滑,點埋啲醬料好味呀。另外好鍾意佢嘅油飯,入口比較乾身,唔會肥淋淋。上菜連甜豉油、辣醬同薑蓉,個人覺得點甜豉油同薑蓉都好好味。新加坡喇沙($82)- 好夠味,特別要讚賞下佢嘅喇沙,入口好滑,浸耐啲食都保持煙韌,唔會淋晒。材料簡簡單單,有必食,勁入味嘅豆卜,蝦,魚蛋同埋糖心蛋,夾埋個湯底食,好香口惹味。牛油果青蘋果沙律($75)- 好清新健康嘅一個沙律,青蘋果同牛油果份量多,另外仲有合桃,加埋少少醬汁,味道唔錯。熱香茅青檸蜜($28)- 青檸配淡淡嘅香茅味,冬天飲真係一流。環境裝修都舒服企理,特別要讚一讚餐廳上菜速度好快。食飯途中都見有唔少外賣單,食物質素唔錯。
兩個人叫咗海南雞飯,喇沙同埋青蘋果牛油果沙律。