下一站。旺角的 next station dessert! 由下午已能開始品嘗的甜品我覺得甜品並唔需要一定要飯後,例如響一個舒適悠閑嘅下午,一個精緻嘅甜品,都可以成為生活中一點點的幸福。上星期的一個風和日麗嘅下午,我就同左一位好朋友一齊嚟到旺角黑布街的next station,品嚐有一個快樂的甜品下午茶!Next Station Dessert的門外已經有一個餐牌stand ,佢哋主打嘅係西式甜點,點解我話係下午茶呢因為呢三點到五點左右會有下午茶餐叫任何嘅pancake,窩夫,Molten cake 都可以跟飲一杯咖啡。價錢都只係$55絕對係一個舒適的竭腳地!店內的裝修都係以木為原素,配合高橙黑板等等,給人一種年輕時尚的潮流感覺!配合近年大熱嘅open kitchen,客人可以近距離接觸咖啡師和甜品師製作甜品的過程!黑板可以將一啲餐牌冇嘅獨特甜品寫出嚟,令到客人一睇就睇到更感興趣!一坐下,店員會馬上遞上菜單及水。好少甜品舖回與比水比客人飲。呢度的服務真係比預期的更好!當日試左幾款甜品,每一款大概都只需要等五至15分鐘,即叫即做!而且上枱嘅時候每一個甜品都令人覺得啊真係好靚好有藝術感覺!

栗香紫薯山
栗香紫薯山$58
唔知點解呢一個咁特別嘅甜品擺咗喺餐牌裏邊嘅最後一頁呢!其實我覺得呢一個絕對係可以放響第一頁極力推介嘅甜品啊。
呢個甜品比我嘅感覺就係係到一個高級餐廳裏邊食緊最後一道菜。賣相,創作意念,同設計都十分之好!
清香嘅粟子蓉變成一條長長嘅扁帶,佔據了整盤甜品嘅中心!係栗子蓉下就會見到有一個紫薯同埋栗子蓉的球。
再配上糖片,賣相已經滿分。另外一樣令我好欣賞嘅原因就係呢一個甜品甜味唔工反而輕輕帶出了紫薯同埋栗子本身嘅香味!好多時整甜品嘅時候廚師都會做到甜蜜呢個感覺,但係往往都會蓋過咗食材本身帶有夾清甜香氣!
呢一個甜品無論係面的粟醬和栗子蓉同埋紫薯蓉都清甜不膩。另一個加分位,就係喺呢兩球蓉之下,特別配上蛋白餅,將整個甜品做到一個口感的balance ! 高質!
芒果窩夫配野莓乳酪雪糕
芒果窩夫配野莓乳酪雪糕 $58
窩夫可以叫做必點甜品,今次叫左芒果窩夫,大概等左十分鐘熱辣辣嘅窩夫就出爐啦!賣相精美,窩夫脆口適中,外脆內軟,配以鮮甜芒果粒伴碟, 窩夫唔會太甜,可以自己扁朱古力醬或者蜜糖!
個人的愛和富陪蜜糖絕對係perfect match, 另外一個加分位係個乳酪雪糕,酸酸甜甜質感好似食緊乳酪一樣幼滑。
香蕉班期配朱古力布朗尼雪糕
試咗窩夫不如就試吓班cake啦!
香蕉班期配朱古力布朗尼雪糕!煎得很薄的班戟皮,配上新鮮香蕉,cream 以及朱古力脆脆!配上香濃朱古力雪糕。一清一濃,一柔軟一脆口,很適合不喜歡太甜的女生。
最後配上一杯香濃的朱古力
濃郁細膩的朱古力配上豐富奶泡,不會大甜,充滿朱古力香味!配上任何甜品都可以食個很好的下午茶!
舒適環境配合美味甜點,和朋友一起過一個下午,值得一來啊!

2015-05-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
栗香紫薯山
芒果窩夫配野莓乳酪雪糕